Recensie: Leen Pfrommer, schaatscoach

Recensie: Leen Pfrommer, schaatscoach

Een boek dat bij iedere schaatsliefhebber in de kast hoort te staan
04 June 2018

Leen Pfrommer is een van de bekendste schaatscoaches van Nederland. Hoog tijd dus dat er een boek over hem verscheen, vonden Eelco en Gijs Hilterman. Het resultaat is een vermakelijk boek vol anekdotes uit het leven van Leen Pfrommer, maar ook over de schaatsers die hij begeleid heeft.

Het boek is opgebouwd uit korte hoofdstukken en ieder hoofdstuk bespreekt een fase uit de carrière van Pfrommer en zijn pupillen. Naast het levensverhaal van Pfrommer, krijgt de lezer ook prachtige achtergrondverhalen over bijvoorbeeld Hans van Helden, Falko Zandstra en Marianne Timmer voorgeschoteld. Wat vooral naar voren komt, is de toewijding van Pfrommer aan zijn schaatsers. Hij heeft alles voor ze over en heeft menig schaatser op het rechte pad gehouden. De schaatsers die in het boek aan het woord komen, beamen dit stuk voor stuk. Ook de rechtlijnige kant van zijn karakter en zijn meedogenloze trainingsprogramma’s komen aan bod, waardoor er een vrij compleet beeld van Pfrommer ontstaat.

Het 152 pagina’s tellende boek leest makkelijk weg, daar zorgt de vlotte schrijfstijl wel voor. In het boek zijn ook een aantal foto’s opgenomen met belangrijke momenten uit de carrière van Pfrommer. Aan het eind van elk hoofdstuk staat een QR-code. Die kan gescand worden met de mobiele telefoon, waarna er een YouTube-filmpje bekeken kan worden dat bij het betreffende hoofdstuk hoort. De verhalen in het boek zijn vaak vermakelijk, soms tragisch en geven een mooi beeld van de schaatswereld zoals die toen was. Kortom, een boek dat bij iedere schaatsliefhebber in de kast hoort te staan.

Samenvatting:

Leen Pfrommer, Schaatscoach

Leen Pfrommer (1935) is een van de invloedrijkste schaatscoaches die ons land ooit gekend heeft. Onder leiding van de kleine man met zijn karakteristieke oranje puntmuts domineerde Nederland in de jaren '70 voor het eerst de internationale schaatssport. Ard Schenk, Harm Kuipers en Piet Kleine werden wereldkampioen allround. Het waren de jaren dat miljoenen Nederlanders, invulschema's in de aanslag, aan de buis gekluisterd zaten tijdens Europese- en wereldkampioenschappen. Vanaf 1984 begeleidde Pfrommer elf jaar lang talenten van Jong Oranje, onder wie de latere wereldkampioenen Falko Zandstra, Ids Postma en Rintje Ritsma. Later trainde hij de opleidingssprintploeg, waar Jan Bos, Erben Wennemars en Marianne Timmer hun doorbraak beleefden. Pfrommer stond erom bekend dat hij zijn pupillen keihard liet trainen, met voor die tijd revolutionaire trainingsmethodes. Leen Pfrommer heeft daarmee een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling tot leidende schaatsnatie die ons land nog altijd is.

Over de auteurs:

Eelco Hiltermann (1982) studeerde journalistiek. Hij werkte bij persbureau Dow Jones Nieuwsdienst en RTL Z. Sinds begin 2017 is hij verslaggever bij RTL Nieuws.

Gijs Hiltermann (1952) is auteur van verschillende boeken over bedrijfskunde en financieel management. Tevens is hij eigenaar van Uitgeverij H&G. In het begin van de jaren '70 werkte hij samen met Leen Pfrommer.

Benieuwd naar het Boek? Bestel dan snel.