Column Margot Boer:

Schaatsen in de zomer. Door iedereen voor gek verklaard worden omdat je je elke dag waant aan een wintersport met temperaturen onder de 10graden, terwijl het buiten tropisch warm is. Schaatsen is allang geen sport meer wat je alleen in de winter doet. Voor mij is het essentieel om een paar weken in de zomer op het ijs te kunnen staan. Even van de skeelers af, en het gevoel van afgelopen winter weer terug te vinden op het ijs.

Ik stap die eerste keer weer het ijs op en het ijs voelt érg glad aan. De eerste rondjes zijn een beetje instabiel, maar dan eindelijk bij de 3e ronde vind ik mijn druk weer terug. Dat is een lekker gevoel zeg, behalve dan dat de snelheid waarop ik mijn rondjes rijd nog behoorlijk tegenvalt. De afgelopen periode heb ik erg veel op duurvermogen getraind, en daar word je wel een beetje traag van. Na 2 duurblokken is het tijd voor een steigerung. Rustig aan beginnen en dan opbouwen naar een mooie snelheid. 300 meter verderop komen er 3 dames overeind met een enorme lach op de gezichten. Vooral Marianne (Timmer) is helemaal euforisch geworden na die versnelling. Wat machtig mooi, zij heeft dat een half jaar moeten missen door die val op vrijdag de 13e. Je ziet pas echt hoe bijzonder het is om deze sport te mogen doen, als je zulke reacties om je heen hoort van Marianne, die het noodwillig heeft moeten missen.

De laatste week van het zomerijs hebben wij ons team uitgebreid met een nieuw talent. Floor van den Brandt, om het evenwicht tussen de blondines en de brunettes in balans te brengen. Nee gekkigheid, deze dame is in onze ogen een groot sprinttalent, en heeft afgelopen jaar veel pech gehad op medisch gebied, waardoor grote resultaten uitbleven. Zij is een goede toevoeging aan ons team, dat nu officieel onder leiding staat van Peter Kolder, die af en toe wordt bijgestaan door onze steun en toeverlaat Floor van Leeuwen.

Het ijs in Heerenveen is weer tot smelten gebracht, wat met deze temperaturen vast niet lang geduurd heeft. De komende 2 weken hebben wij een rustige periode om straks eind juli weer fit het ijs in Erfurt op te kunnen stappen.  Tussendoor gaan wij niet terug op de skeelers. Dit is vooral om het gevoel op het ijs straks in Erfurt nog beter te krijgen, en daarmee indirect om in september weer gemakkelijker het ijs op te kunnen stappen. De skeelertrainingen dienen bij ons meer voor het duurvermogen (trainen op bepaalde hartslagfrequenties) dan voor het verbeteren van de schaatstechniek. Skeeleren op zich is toch weer een heel ander soort sport. Doe mij maar de snelheid van het schaatsen, daar ligt mijn passie!