Voorbeschouwing Olympische Spelen bekeken vanuit Vlaamse Hoek:

Door Frank Fiers:

Bij het schrijven van deze voorbeschouwing zijn we aan de vooravond van de Olympische spelen. Gek genoeg is één van onze zeven Belgische deelnemers gisteren al in actie gekomen. Seppe Smits begon goed en bevestigt de voorspellingen. Een medaille is mogelijk, maar is niet evident.

Diezelfde doelstelling geldt voor Bart Swings. Onze skeelerkampioen kan op deze spelen zeker en vast een medaille halen op de 1500m. Maar evident is dat zeker niet. Bart is nog maar 3 jaar aan het schaatsen en zal zowel schaatstechnisch als fysiologisch (hij wordt volgende woensdag pas 23 jaar) op zijn sterkst zijn op de volgende spelen in 2018. Swings kende een moeilijke seizoensstart maar heeft een jaar lang in alle rust toe kunnen werken naar deze 2 weken. Waar oorspronkelijk de ambitie was om zich te plaatsen voor Sotsji veranderde dat in een medaillekans. We mogen de druk echter niet nog hoger leggen. De kans en de hoop is terecht maar absoluut geen must om te slagen. Dat is pas voor 2018!

Het langebaan toernooi tijdens deze spelen lijkt er één met zekerheden op de lange afstanden bij de mannen (5km en 10km) en op alle afstanden bij de vrouwen (500-1000-1500-3km-5km). Onthoud vooral het woordje “lijkt”. Op de korte nummers bij de mannen (500-1000-1500) zijn er meer centen te verdienen indien men wat geluk heeft bij het gokken. Daar zijn er immers heel wat meer kandidaten.

Michel & Ronald MulderDe 500m bij de mannen zal één van de meest spannende en spectaculaire nummers worden waarbij de eerste 10 tijden nauwelijks een paar tienden van een seconde uit elkaar zullen liggen na 2 x 500m. Michel Mulder heeft volgens mij net iets meer kans dan een handvol tegenstanders. En kan Nederland een eerste, en dus historische, gouden plak bezorgen op de kortste afstand. Al lijkt zijn landgenoot Smeekens net op tijd in vorm en zullen de Aziaten Mo (titelverdediger) en Kato ook heel dicht bij goud komen.  En dan hebben we het nog niet eens over tweelingbroer Ronald Mulder. En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan voor de 500m. Het wordt smullen geblazen op maandag 10 februari!

Bij de vrouwen lijkt dit seizoen niemand in de buurt te komen van de Koreaanse Sang-Hwa Lee die enkel maar van zichzelf kan verliezen om een tweede opeenvolgende Olympische titel te pakken. Een handvol dames gaan dus strijden om het zilver en brons. De Chinese Wang, de Russin Fatkulina, de Nederlandse Margot Boer of nog een laatste kunstje van de Duitse Jenny Wolf?

Op de 1000m bij de dames zijn er een handvol kandidaten voor het goud. De Amerikaanse Heather Richardson krijgt hier mijn voorkeur. Maar eigenlijk kunnen Brittany Bo, eveneens USA, Olga Fatkulina (RUS) of één van de Nederlandse dames  Wüst, Van Beek, Leenstra of Boer in een super dag zeker voor een medaille zorgen. Uittredend kampioene Christine Nesbitt (CAN) beweert hersteld te zijn maar heeft dat nog nergens écht laten zien.

Bij de mannen zijn er net als op de 500m, ook op de 1000m heel wat kandidaten. Kuzin (KAZ) verraste vorig jaar op het WK iedereen met zijn winst. Zo kan er nu weer een verrassende winnaar zijn. Ook al heeft Shani Davis (USA) er alles aan gedaan om voor de derde opeenvolgende keer goud te pakken op de 1000m. Maar hij droomt ook van de 1500m! De Koreaan Tae-Bum Mo is net als op de 500m zeker een kanshebber, ondanks zijn slechte generale 1000m in Thialf vorige week. En Koen Verweij bewees in een trainingswedstrijd in Sotsji heel sterk op dreef te zijn.  Als ik een gokje zou wagen zou ik dat durven doen op Stefan Groothuis. In alle stilte, in de schaduw van de grote Nederlandse media kanonnen, schaatst hij op dit moment veel beter dan 4 jaar geleden toen hij 4de werd. Voor Bart Swings is de 1000m op zijn verjaardag de perfecte voorbereiding voor zijn hoofddoel: de 1500m.

Op de 1500m bij de mannen is het de laatste 2 seizoenen telkens weer vol spanning uitkijken wie de beste van de dag is. Een echte topfavoriet hier naar voor schuiven is onmogelijk. Yuskov, Davis, Verweij, Brodka, Swings, Pedersen, Mantia, en nog een paar outsiders mogen zichzelf allemaal heel terecht medaille kandidaat noemen. En wat met uittredend Olympisch kampioen Tuitert? Wat een race toverde hij uit zijn benen tijdens het KKT (KNSB kwalificatietornooi)! Kan hij voor een verrassing zorgen? Hier durf ik echt geen gok te wagen. Het wordt super spannend op zaterdag 15 februari!

Bij de dames lijkt op de 1500m, net als Lee op de 500m, Ireen Wüst alleen van zichzelf te kunnen verliezen. Tijdens het KKT zette ze met haar nieuwe baanrecord een wereldtijd op de klok. Ze was toen heel goed in vorm maar denkt nu nog beter te zullen schaatsen. De enige vraagt lijkt dus wie het zilver en brons gaat pakken. Lotte van Beek? Marrit Leenstra? Of short trackster Jorien ter Mors? Dromen van een Nederlands podium mag maar uiteraard zijn er met Bowe (USA), Skokova (RUS) en Bachleda-Curus (POL) kapers op de kust.

En dan is er de vraag of Wüst, net als tijdens het WK afstanden vorig seizoen, ook de 3km kan winnen? Daarvoor moet ze Martina Sablikova kloppen. Goud voor Sablikova of Wüst dus! Pechstein, Bachleda-Curus, juniore Antoinette de Jong en Annouk van der Weijden kunnen hooguit brons halen en zullen dat dan terecht vieren als een overwinning.

En wat kan onze eigen Jelena Peeters? Ze schaatst net als Swings ook nog maar 3 jaar. Ze heeft zich door gebrek aan ervaring jammer genoeg niet kunnen plaatsen voor haar sterkste afstand, de 5km. Maar ze mag trots zijn dat ze zich plaatste op de 1500m en 3000m. Ze is pas sinds juli 2013 full time met haar sport bezig en mikt dus net als Swings ook voluit op de spelen van 2018. Ze hoopt in Sotsji haar beste race van het seizoen te schaatsen en mag dan hopen op een mooie top 10 plaats. De 1500m is voor Jelena eerder een bonus afstand.

Op de favoriete afstand van Jelena, de 5km, is Martina Sablikova moeilijk te kloppen en ze zal zeker net als in Vancouver gaan voor de dubbel op 3 en 5km. Wüst beweerde voor zilver te schaatsen op de 5km maar Pechstein droomt vast en zeker van meer na haar verrassende zege op de WB in Calgary. Met Yvonne Nauta en Carien Kleibeuker hebben de Nederlanders twee extra troeven. Kleibeuker was er in Turijn 2006 al bij. Is ondertussen mama maar schaatst in haar 2e schaatsleven harder dan ooit tevoren. Het zou wat zijn…

De 5km bij de mannen lijkt net als in Vancouver te zijn voorbestemd voor Sven Kramer. Maar daarvoor zal hij wel zijn allerbeste niveau moeten halen. Want Ivan Skobrev is momenteel zo goed op dreef dat hij het, rekening houdend met het thuisvoordeel, Kramer zeer moeilijk zal maken. En hetzelfde geldt ook voor Yuskov. Dan hebben wij het nog niet eens over Jorrit Bergsma en Seung-Hoon Lee. En wat kan Blokhuizen? Bart Swings komt op de 5km normaal gezien niet in aanmerking voor het podium maar kan wel dicht in de buurt van de top 5 komen.

Op de 10km zijn het zo goed als dezelfde mannen die strijden voor de medailles. Met Bergsma, Kramer en Lee op kop. Kramer blijft ook hier topfavoriet maar na het KKT is de hoop bij Bergsma op goud toch weer gestegen. En wat kan Bob de Jong nog? Medaillekandidaat Alexis Contin sukkelt met zijn gezondheid en is onzeker. Swings schaatste dit seizoen al 2 stabiele 10km en kan ook hier top 5 halen.

Ireen WustEn dan krijgen we als toetje de ploegenachtervolging. Bij de dames haalde Nederland zowel in Turijn als Vancouver geen medaille. En bij de heren was er 2 x brons. Ondanks een overvloed aan sterke schaatsers en schaatssters nog geen Olympisch goud dus voor Nederland op dit onderdeel. Heel Nederland kijkt met extra spanning uit naar de teampursuit. Een andere aanpak onder leiding van Arie Koops moet Nederland 2 gouden medailles opleveren. Alle wereldbekers werden dit seizoen door Nederland gewonnen. De druk is hoog…

Martina Sablikova pakte in Vancouver 2x goud en 1x brons en was dus het meest succesvol op de Olympische langebaan. Ireen Wüst behaalde op het WK vorig jaar 3x goud en 2x zilver. Ze is in topvorm en lijkt op het hoogtepunt van haar sportloopbaan en kan dus de koningin van Sotsji worden. Sven Kramer is ongetwijfeld de beste schaatser, pakte zowel in Turijn als Vancouver medailles maar droomt net als Ireen van 3x goud (5 en 10km en TP). Of staat er een minder evidente koning(in) op de troon na de spelen? Het worden in om het even welk geval hoogdagen voor de schaatsliefhebbers de komende 2 weken!

Frank Fiers