De AEW heeft Simon Schouten en Sharon Hendriks uitgeroepen tot winnaars van de Willem Poelstra Trofee. Zij ontvingen de trofee uit handen van voorzitter Toine Doreleijers.

Simon Schouten won dit jaar de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee
De AEW reikt sinds 1995 de ‘Willem Poelstra Trofee’ uit; een prijs voor het meest veelbelovende marathonschaatstalent. Het uitgangspunt van de prijs is om jonge, talentvolle rijders een extra stimulans te geven. De trofee is vernoemd naar Willem Poelstra, die de titel – toen nog ‘Prijs der Beloften’ genaamd – in 1997 won. Toen hij in 1999 op veel te jonge leeftijd overleed, werd besloten de prijs zijn naam te geven. Sinds 2012 wordt er een aparte prijs uitgereikt voor dames en heren.

Dit jaar ging de prestigieuze talentenprijs naar Simon Schouten (22 jaar) en Sharon Hendriks (20 jaar). Zij scoorden de meeste punten in het klassement over alle verreden natuurijswedstrijden van de afgelopen winter:
Simon Schouten (Team Telstar/Primagaz)
Met zijn overwinning in de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee, onder loodzware omstandigheden, zette hij een enorm uitroepteken achter zijn seizoen. Een seizoen waarin hij, net als een jaar eerder, bewees als jonge schaatser goed uit de voeten te kunnen op natuurijs.

De 22-jarige Andijker is nu de jongste winnaar van de Alternatieve op de Weissensee, maar ook op het natuurijs in Nederland toonde hij zich regelmatig van voren. De AEW is ervan overtuigd dat Simon een succesvolle toekomst wacht, waarin nog vele mooie overwinningen zullen volgen.
Sharon Hendriks (Renault Ladiesteam)
Ze was van begin tot einde onbetwist de beste jongere op natuurijs; tijdens het Nederlands kampioenschap in Elburg, de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee én de Grand Prix in het Zweedse Falun. Twee jaar terug werd de 20-jarige dame uit Lemele ontdekt op het ijs van de Weissensee, waar ze de Weissensee Talent Trophy won bij de niet-landelijke rijdsters.

Het seizoen erna maakte ze haar entree in het landelijk peloton en dit jaar toonde ze aan dat ze – zéker op natuurijs – bij de top hoort. De AEW verwacht dat Sharon de komende jaren verder door zal groeien en we rekenen erop dat ze binnenkort ook op het bord met winnaars van de Alternatieve Elfstedentocht staat.