Het Nederlands kampioenschap op de weg kan op weinig animo rekenen, zeker van de toppers. Van de Nederlandse kampioenen vorige week in Haulerwijk staan alleen Horsten en De Vries aan de start. Het Nederlands kampioenschap op de Weg in Nederland wil maar niet echt van de grond komen. Een voornaam probleem is vaak de locatie. De eerste edities in Biddinghuizen en Sneek werden op een ongeschikt parcours afgewerkt en ook op de baan vorig jaar in Almere zorgde voor veel fronsende wenkbrauwen. Zeist, de locatie waar dit jaar het NK wordt gehouden is eigenlijk een baan en geen wegparcours. In Nederland zijn weinig, bestaande parkoersen, die aan de KNSB-eisen voldoen en daarom moet er altijd uitgeweken worden naar een baan, weg of parkeerplaats. Opmerkelijk:
Opmerkelijk is het grote aantal Nederlandse toppers dat niet aan de start staat in Zeist. Bondscoach Desly Hill gaat zelfs met haar Nederlandse ploeg naar Italië om daar op de mogelijke WK-locatie te kunnen trainen. Opmerkelijk, want op de KNSB-site staat te lezen dat leden van Jong Oranje en de Nationale selectie altijd starten op de kampioenschappen. Nederlandse kampioenen op de baan zoals Manon Kamminga, Crispijn Ariëns en Bianca Roosenboom zijn dus niet aanwezig. Omdat er dit jaar geen wegtoernooi gereden wordt tijdens de Europese kampioenschappen, zal het NK waarschijnlijk niet als selectiemoment dienen voor de grote internationale toernooien.
 
Ook tweevoudig sprintkampioen op de baan Michel Mulder start niet in Zeist. Mulder verkiest een trainingskamp op Mallorca boven het kampioenschap. Koen Verweij, de tweevoudig Nederlands kampioen op de Weg van vorig jaar, zal dit jaar ook weer aan het vertrek komen. Hij is meteen één van de topfavorieten.