In ‘t Harde werd vandaag de strijd om de marathoncup hervat, nadat de strijd in verband met de verschillende NK’s een tijdje stilgelegen had. Voor Team Okay Fashion&Jeans bleek dat geen enkel probleem, zij gingen gewoon verder waar ze gebleven waren, want na de clean sweep in Waarland, pakte de ploeg ook in ‘t Harde alle podiumplaatsen.

De beloften en de A-rijders stonden tegelijk aan de start, wat voor een mooi deelnemersveld zorgde. Al vroeg in de wedstrijd gingen Crispijn Ariëns en Ingmar Berga samen op pad. Zij kregen de dappere beloftenrijder Marthijn Mulder mee, maar die kon het moordende tempo uiteindelijk niet volhouden. Berga en Ariens pakten vrij makkelijk een ronde voorsprong, maar waren daarmee nog niet tevreden. Een nieuwe kopgroep vormde zich, met daarbij wederom Ariëns en Berga, maar ook teamgenoot Bart Hoolwerf sloot aan. Luc ter Haar van Team Bont maakte de kopgroep compleet. Gevieren pakten zij nog een ronde voorsprong, wat de teller voor Ariëns en Berga op twee zette. Het peloton kreeg de bel op drie, Ter Haar en Hoolwerf kregen de bel een ronde daarna, waarbij Hoolwerf Ter Haar voorbij sprintte en zo naar zijn eerste podiumplaats bij de grote mannen reed.

In de laatste ronde maakten Ariëns en Berga er een razend spannende sprint van, waarbij Berga 66 duizendsten eerder over de streep kwam dan Ariëns en zo met de zege aan de haal ging. Kort na de wedstrijd gaf Berga aan helemaal klaar voor het EK te zijn. “Crispijn en ik zijn een sterk team, dat hebben we hier weer laten zien,” zo vertelde hij. “We hopen op het EK dan ook hoge ogen te gooien op de puntenkoers en natuurlijk ook op de marathon.”

De beloften reden minder ronden dan het A-peloton en moesten zodoende midden in de wedstrijd afsprinten. Marc Middelkoop, die tijdens de wedstrijd nog hard ten val kwam, bleek de rapste. Hij bleef Marthijn Mulder en Tom van Vliet voor. “Dit is een goede prikkel voor het EK,” aldus Middelkoop. “Het wordt voor ons lastig, met de Fransen en de Italianen als concurrenten, we moeten als team rijden. Ik hoop vooral dat ik het goed ga doen op de 1000 meter en de afvalkoers.”

Pro-marc

Winnaar Marc Middelkoop

De dames reden hun wedstrijd voor de heren en kregen te maken met een regenbui tijdens de koers. De regen maakte het wegdek flink glad, waardoor de dames het wat voorzichtiger aan deden. Manon Kamminga reed naar haar tweede zege van het seizoen. Zij bleef Berber Vonk en Gerline Crediet voor. Na de wedstrijd gaf Kamminga toe in de finale niet helemaal volle bak gereden te hebben. “Het mag eigenlijk niet, maar met het EK voor de deur, doe je op zo’n nat wegdek toch wat voorzichtiger aan,” zegt ze. “Ik wilde vooraan rijden, dat is het veiligst. We zaten met vier dames die naar het EK gaan voorin, dan neem je geen risico’s.”

Uitslagen