Maurice Vriend heeft tijdens de Essent ISU World Cup in Heerenveen voor een grote verrassing gezorgd. De rijder uit de ploeg van Jan van Veen won de 1500 meter in een nieuw persoonlijk record.
 
Maurice Vriend heeft zijn visitekaartje afgegeven in de internationale schaatswereld. Vriend reed een dik persoonlijk record op de 1500 meter met 1.46,13 en won pardoes de schaatsmijl. Vriend bleef Havard Bokko en Sverre Lunde Pederson voor. De rest van de Nederlanders stelden teleur met Kleld Nuis op plaats negen en Koen Verweij op plaats tien.
 
500 meter mannen
Na zijn derde plaats gisteren op de 500 meter deed Jan Smeekens het vandaag een stapje beter. In een tijd van 35,04 werd hij tweede en hoefde alleen de Japanner Joji Kato voor de laten gaan. Kato was de enige schaatser onder de 35 seconden met 34,98. Derde werd regerend wereldkampioen Tae-Bum Mo. Kjeld Nuis was na Smeekens de beste Nederlander op plaats negen. De overige Nederlanders, Mulder, Mulder en Otterspeer kenden allemaal grote problemen met de start en speelden zodoende geen rol van betekenis. Michel Mulder viel zelfs.
 
1000 meter vrouwen
Lotte van Beek pakte na haar derde plaats van gisteren op de 1500 meter wederom een bronzen medaille. In een tijd van 1.15,83 reed ze bovendien een persoonlik record. De zege ging naar Heather Richardson in een nieuw baanrecord. Richardson kwam tot 1.15,27. De Chinese Zhang werd tweede. Marrit Leenstra miste nipt het podium en werd vierde, Laurine van Riessen vijfde.