Zaterdag gaat het Europees kampioenschap Allround van start in Hamar. Wie gaan er zondag met de titels naar huis? We blikken vooruit op de titelstrijd in Hamar.

Bij de dames is Ireen Wüst de grote favoriete. De Nederlandse wist vorig jaar de titelstrijd op haar naam te schrijven en stond met Linda de Vries en Diane Valkenburg op het podium. De Vries is er dit jaar niet bij en zal dit kunstje niet kunnen herhalen.

De grootste concurrentie voor Wüst zal komen van de Duitse Claudia Pechstein en haar Tsjechische vriendin Martina Sábliková. Als we kijken naar de laatste vier kampioenschappen, wist Sábliková er drie van te winnen. Ook die in Hamar van 2010, waar Wüst tweede werd.

De jongste deelneemster komt uit Tsjechië, Nikola Zdráhalová is zeventien jaar oud.  De oudste deelneemster is Claudia Pechstein. Zij is 41 jaar oud, bijna tweeënhalf keer zo oud als Zdráhalová. Bij de dames staan 29 namen op de startlijst uit 15 verschillende landen.

De heren…

Havard BokkoBij de heren ligt de strijd helemaal open. Sven Kramer doet niet mee en dat biedt kansen voor de anderen.  Ook de Rus Ivan Skobrev staat niet op de deelnemerslijst. Hij won in het jaar dat Kramer afwezig was. Voor de suprematie van Kramer was Enrico Fabris de laatste winnaar. De Italiaan is inmiddels gestopt.

Jan Blokhuijsen is de vice-Europees kampioen. Hij werd zelfs de laatste drie jaar tweede. Zal hij dit jaar eindelijk een keer weten te winnen? De Noor Håvard Bøkko werd de afgelopen twee jaar derde. Die andere Noor, Sverre Lunde Pedersen, zal ook een gooi naar de titel willen doen, evenals Koen Verweij en de Belg Bart Swings.

De jongste deelnemer bij de heren is de Zweed Nils van der Poel, hij is zeventien jaar oud. Douwe de Vries is de oudste, hij mag op 31-jarige leeftijd debuteren op een EK. Er staan bij de heren 31 deelnemers aan de start uit 16 verschillende landen.

Deelnemers