Morgen starten de wereldkampioenschappen voor junioren in het Noorse Bjugn. Proskating.nl blikt vooruit.

Zowel de afstandskampioenschappen als het allround kampioenschap zullen dit weekend worden verreden. Bij het allround kampioenschap is Antoinette de Jong de grootste favoriete. Vorig jaar werd zij tweede achter de Japanse Miho Takagi, zij is echter al senior. Ook de nummer drie van afgelopen jaar is er niet meer bij. De nummer vier van vorig jaar, de Oostenrijkse Vanessa Bittner zal een van haar grote uitdagers worden. Zij kwalificeerde zich ook voor de Olympische Spelen en mocht maar liefst drie afstanden rijden. Haar struikelblok zal de afsluitende drie kilometer worden, zij staat namelijk te boek als sprinter.

Toch lijkt de grootste concurrentie uit eigen land te komen. Afgelopen weekend bij de World Cup finale pakte Melissa Wijfje maar liefst drie maal de overwinning. Vanaf 1000 meter was zij oppermachtig. Wijfje kent een sterk seizoen en verbeterde zich fors op alle afstanden. Waar De Jong na de Olympische Spelen haar topvorm nog niet gevonden heeft, is het voor Wijfje te hopen dat zij niet een week te vroeg heeft gepiekt. De Noorse Sofie Karoline Haugen heeft al even kunnen proeven aan een groot allround kampioenschap. Zij startte dit jaar op het EK allround en zal met het thuisvoordeel misschien iets extra’s kunnen.

Morgen starten de dames met de 500 en 1500 meter.

De heren

Daidai NtabBij de heren lijkt de Amerikaan Emery Lehman de grootste favoriet te zijn. Net als De Jong en Bittner heeft ook hij deelgenomen aan de Olympische Spelen. De Japanner Shane Williamson lijkt een grote concurrent voor de Amerikaan. Ook hij nam deel aan de Olympische Spelen in Sochi op de 5000 meter.

Zij waren niet de enige twee junioren op de Spelen. Ook de Koreaan Jun-Ho Kim, de Chinees Qiuming Bai en de Japanner Taro Kondo reden in Sochi. Deze heren lijken niet mee te doen om de allroundtitel maar. Zij beperken zich tot de sprintnummers waar zij concurrentie zullen krijgen van Daidai Ntab en Kai Verbij.

De grootste Nederlandse troef is eerstejaars A junior Patrick Roest. De 18-jarige Roest wist dit jaar de Nederlandse titel in zijn leeftijdscategorie te behalen en won vorige week de 3000 meter bij de World Cupfinale. Daar was topfavoriet Emery Lehman echter nog niet aanwezig.

De heren verschijnen morgen aan de start voor een 500 en 3000 meter.