Morgen gaat het wereld kampioenschap allround van start. Een toetje aan het einde van het seizoen, voor sommige is het echter het hoogtepunt van het seizoen. Wie zijn de favorieten?

Dames

Heerenveen World Cup Finale  Yvonne Nauta op de 3 km.Bij de dames geen twijfel over de favoriete. Ireen Wüst is torenhoog favoriet en kan eigenlijk alleen van zichzelf verliezen. Als er geen rare dingen gebeuren neemt zij de titel mee naar huis.

Daarachter is het echter een stuk spannender. Nederlands kampioene Yvonne Nauta, ook vice Europees kampioene is een kanshebster voor het zilver. Zij zal echter rekening moeten houden met de Russische Olga Graf. Voor landgenote Diane Valkenburg kan haar seizoen nog gered worden met een mooie eindklassering op het WK en zal dan ook gebrand zijn op succes. Valkenburg miste de Spelen en op het EK allround greep zij net naast de medailles.

Outsider voor het podium is de Noorse Ida Njåtun. Na een mislukt EK in eigen land zal ook zij revanche willen. Debutante Irene Schouten zal voor eigen publiek ook willen presteren. Met uitschieters kan zij zomaar eens de verassing van het toernooi kunnen worden.

Heren

Bij de heren lijkt het een strijd te worden tussen Koen Verweij en Jan Blokhuijsen. Laatstgenoemde is regerend Europees kampioen. Verweij is echter Nederlands kampioen allround en verloor het EK nipt. Slechts  vijf honderdsten hielden hem van het goud af.Jan Blokhuijsen

De grootste uitdager van het Nederlandse duo zal de Belg Bart Swings zijn. Met een vierde en een vijfde plaats op de vijf en tien kilometer op de Olympische Spelen kon Swings tevreden zijn. In het verleden heeft hij al bewezen een goede 1500 meter te kunnen rijden. Als alles klopt voor Swings kan hij zelfs de Nederlanders verassen.

De Noren hebben nog niet zo’n succesvol jaar achter de rug. Håvard Bøkko wist weliswaar de bronzen medaille te pakken op het Europees kampioenschap, maar op de Olympische Spelen kwam hij niet verder dan een zesde plaats op de 1500 meter. Landgenoot Sverre Lunde Pedersen wist in Inzell nog een tweede plaats te bemachtigen op de 5000 meter.

De Rus Denis Yuskov lijkt ook in vorm te zijn. Vorige week won hij de 1500 meter bij de wereldbeker. Hij gaat altijd met lef zijn lange afstanden in. Dit weekend zal blijken waar lef hem gaat brengen. Wouter Olde Heuvel en Renz Rotteveel zijn outsiders op het WK allround.