Donderdag gaat het WK Afstanden van start in Heerenveen. Hoe was het vorig jaar ook al weer en wie zijn de favorieten? SkatingOnline zet het voor u op een rijtje.
Kampioenen 2011: Jenny Wolf en Kyu-Hyuk Lee Jenny Wolf is de koningin van de 500 meter. Tenminste dat was ze de afgelopen seizoenen, want dit seizoen is ze minder dominant dan in het verleden. In Heerenveen kan de Duitse echter wel haar vijfde wereldtitel op rij binnenhalen, een ongeëvenaard record op de kortste sprintafstand. De topfavoriete in Heerenveen is echter Yu Jing. De Chinese is dit seizoen een klasse apart en alleen een grote fout lijkt haar van de titel kunnen houden. Voor Nederland komen Margot Boer, Laurine van Riessen en Thijsje Oenema in actie. Een medaille voor de dames lijkt mogelijk, maar dan moet wel alles meezitten.
*** Yu Jing ** Jenny Wolf, Sang-Hwa Lee * Margot Boer, Thijsje Oenema, Beixing Wang Bij de heren is er de laatste jaren vrij weinig veranderd. Er zijn wellicht wel tien mannen die aanspraak maken op de titel en een favoriet is er zeker niet. Onder de kanshebbers ook alle Nederlanders. De gebroeders Mulder lieten dit seizoen al mooie dingen zien en Jan Smeekens heeft al meer dan eens bewezen een 500 meter te kunnen winnen. In Heerenveen zal het zaak zijn om tweemaal een strakke race neer te zetten, want dat lijkt voor de meeste mannen het grootste probleem. Tae-Bum Mo, regerend Olympisch kampioen, won op de laatste dag het World Cup klassement en lijkt klaar voor het WK. *** Tae-Bum Mo **Pekka Koskela, Dmitry Lobkov * Jan Smeekens, Tucker Frederiks, Michel Mulder
Kampioenen 1000 meter 2011: Christine Nesbitt en Shani Davis. 1500 meter Ireen Wüst en Havard Bokko
De duizend meter is het domein van Christine Nesbitt. De Canadese lijkt onoverwinnelijk op deze afstand en is de torenhoge favoriete. Ook vorig jaar pakte ze de titel. Ireen Wüst en Heather Richardson lijken haar grootste uitdagers. Ook de andere twee Nederlandse dames Marrit Leenstra en Margot Boer doen zeker mee voor het podium. De 1500 meter is zeker ook het domein van Nesbitt, al is ze op deze afstand vaak kwetsbaar. Mocht Wüst haar vorm van voor de wedstrijd in Berlijn kunnen doortrekken naar het WK dan is zij de topfavorieten in eigen huis.
*** Christine Nesbitt ** Ireen Wüst, Heather Richardson * Marrit Leenstra, Martine Sablikova, Yekatharina Shikhova Bij de mannen is de concurrentie in de top van het klassement groot. Op de duizend meter lijkt het een strijd te worden tussen Groothuis, Davis en Nuis. De specialisten zijn dit seizoen een klasse apart en lijken uit te gaan maken wie wereldkampioen wordt.  De drie heren zijn ook favoriet op de vijftienhonderd meter, al komen daar wel enkele namen bij. Havard Bokko is de regerend wereldkampioen en won het World Cup klassement. Ook Ivan Skobrev zou kunnen verrassen op deze afstand. Zeker als de omstandigheden zwaar zijn.
 
*** Shani Davis ** Stefan Groothuis, Kjeld Nuis * Havard Bokko, Ivan Skobrev, Tae-Bum Mo

Kampioenen 2011 drie kilometer dames: Ireen Wüst. Vijf kilometer dames Martine Sablikova. Kampioen heren vijf- en tien kilometer Bob de Jong.

Op de stayerafstanden bij de dames is Martina Sablikova dit seizoen in World Cup verband ongeslagen. Een sterke prestatie wat haar de topfavoriete maakt voor dit WK. Op de drie kilometer lijk Ireen Wüst de enige schaatsster die haar zou kunnen bedreigen. Op de vijf kilometer is dat de Duitse Stephanie Beckert. De rest van de deelneemsters lijkt zich te moeten neerleggen bij de overige ereplaatsen.  *** Martina Sablikova ** Ireen Wüst, Stephanie Beckert * Claudia Pechstein, Linda de Vries, Diane Valkenburg
 
Bij de heren won Bob de Jong vorig jaar zowel de vijf als tien kilometer. Een puike prestatie. Dit jaar is Sven Kramer echter weer terug en lijkt meteen de grootste uitdager voor de Jong. Zeker nu Jorrit Bergsma zich niet plaatste voor het WK. De twee stayers komen elkaar echter alleen tegen op de vijf kilometer. Deze vijf kilometer belooft dan ook zeer spannend te worden met één van deze twee mannen als winnaar. Op de tien kilometer krijgt De Jong de grootste concurrentie uit zijn eigen ploeg. Met Bob de Vries en Jorrit Bergsma aan de start lijkt een volledig Nederlands podium voor de hand liggend. Alleen welke Nederlander waar staat lijkt nog ingevuld te moeten worden. *** Bob de Jong ** Sven Kramer, Havard Bokko *Bob de Vries, Jorrit Bergsma, Jan Blokhuijsen