Thea Jorna met Liga richting Sotsji deel 7: Twee keer brons

Thea Jorna is fysiotherapeute bij de Liga-ploeg en begeleidt het team richting de Olympische Spelen in Sotsji.

Inmiddels ben ik helemaal ingeburgerd in het Olympisch dorp en fietsen we iedere dag overal naartoe, vooral de ijsbaan, fitnessruimte en eetzaal. Zoals jullie vast allemaal hebben vernomen heb ik hier een boeiende week gehad met heel veel hoogtepunten. Margot heeft twee keer brons gewonnen op zowel de 500 als 1000 meter.

Nog nooit eerder heeft een Nederlandse vrouw dit resultaat behaald op 2 sprintafstanden tijdens de Olympische Spelen. Ook werd met de medaille op de 1000m het record verbroken van het aantal gewonnen medailles door Nederland op de winterspelen. Geweldig wat hier gebeurt!

Mijn taak bestaat deze weken voornamelijk uit het fysiek fit houden van Margot en Yvonne middels massages, het losdraaien van de heupen en het mobiliseren van de onderrug. Rondom de wedstrijddagen liggen de sporters toch vaak 2 a 3 keer per dag op mijn behandeltafel. Soms kort en soms ook lang. Met name na de 500m (explosief en intensief) moeten de benen goed los worden gemasseerd. Tussen de 500 en 1000 meter van Margot zat slechts 1 dag rust, dus de behandelingen waren zeker nodig.

De 500 meter dag was erg lang. Na de wedstrijd eerst de bloemenceremonie in het stadion. Na de ceremonie komt de pers aan de beurt: interviews voor TV- en radiostations en de persconferentie waar nog meer vragen kunnen worden gesteld. Vanuit de perskamer gaan we snel naar de dopingcontrole, van de medaillewinnaars wordt zowel urine als bloed gecontroleerd. Als “medische staf” is het mijn taak dit proces te begeleiden. Snel terug (op de fiets) naar het appartement, eten, douchen, TeamNL kleding weer aan en op naar het Holland Heineken House. Hier vindt de huldiging plaats voor het Nederlandse publiek. Fantastisch voor de sporter, maar zeker ook voor de begeleiding, familie en vrienden! Daarna door naar de NOS, waar Margot samen met Marianne bij Studio Sportwinter te gast is. Ook de trotse ouders zijn aanwezig en komen stralend in beeld. Ontzettend mooi dat alle energie, tijd en liefde voor de sport uiteindelijk beloond wordt met een bronzen medaille.

Na de uitzending snel terug om te gaan slapen en rust te pakken om weer te kunnen pieken op de 1000 m. En dat deed ze! Ruim 6 tiende sneller dan haar laagland PR. Ze heeft het maximale gehaald uit zichzelf gehaald. Pieken op het juiste moment – weer goed voor een geweldige derde plaats!

De piekprestaties worden beloond met twee bronzen Olympische Medailles, uitgereikt op Medal Plaza met uitzicht op de Olympische vlam. Dit is waar de sporter voor traint en van droomt. Ik ben ontzettend trots en blij dat ik dit van dichtbij heb mogen meemaken en een bijdrage heb kunnen leveren aan deze topprestatie van Margot Boer.

Op naar de tweede Olympische week waarin Yvonne Nauta de 5 KM gaat rijden. Zondag hebben we een pittige training afgerond waarin ze vorm vertoont. De komende dagen ga ik mijn uiterste best doen om haar fysiek top aan de start te laten verschijnen.