Mark Tuitert stopt na dit seizoen met schaatsen. Dat maakt de Olympisch kampioen op de vijftienhonderd meter van Vancouver vandaag bekend.

Het hing al een tijdje in de lucht, maar vandaag is het dan definitief. Mark Tuitert stopt met langebaanschaatsen na dit seizoen meldt hij op zijn eigen website. De Olympisch kampioen op de vijftienhonderd meter van vier jaar geleden vindt het genoeg geweest.

“Zo dat is eruit”, laat Tuitert weten op zijn eigen website. “Natuurlijk zou ik het liefst voor altijd de fysieke en mentale kracht houden om als een jonge god over de ijsbaan te vliegen. Maar alles heeft zijn tijd en is daardoor eindig. Maar goed ook. Het maakt dat je alles geeft en leeft voor de momenten die je gegeven zijn. Ik heb voor mijn gevoel alles gegeven in al die jaren en nergens iets laten liggen en dus ook nergens spijt van. Ik kan met opgeheven hoofd afscheid nemen en dit gegeven vervult mij met trots.”

Tuitert behaalde zijn grootste succes vier jaar geleden. Als outsider won hij de vijftienhonderd meter in Vancouver tijdens de Olympische Spelen. De jaren na zijn Olympische titel kon Tuitert niet altijd de juiste vorm vinden en kende hij enkele tegenslagen. Toch knokte hij verder met maar een doel, de Olympische Spelen van Sotsji. Tuitert haalde de Spelen, op twee afstanden zelfs, maar wist zijn Olympische titel niet met succes te verdedigen. Tuitert werd vijfde.

De rijder uit de ploeg van Beslist.nl zal aankomend weekend nog deelnemen aan de Essent ISU World Cup in Inzell en de week nadien aan de finale van in Thialf.