Elke dinsdag publiceert ProSkating een onderzoekje gehouden in de schaats- en skeelerwereld. Deze week: Prolongatie van ONK-titel of Alternatieve Elfstedentocht Weissensee blijkt voor de marathonmannen onmogelijk.

Evert van Benthem won de Friese Elfstedentocht van 1985 en 1986. Het is al zeer uniek dat twee Elfstedentochten jaar op jaar werden verreden en het is ook buitengewoon bijzonder dat Evert van Benthem beide edities wist te winnen. Dat blijkt in de Alternatieve varianten niet zo eenvoudig.

In Oostenrijk vindt aanstaande zaterdag de Alternatieve Elfstedentocht plaats. Nog nooit wist een marathonrijder zijn titel te prolongeren. Bij de dames is dat anders. Petra Grimbergen won de wedstrijd zelfs viermaal achtereen.

In 1989 werd de Alternatieve Elfstedentocht voor het eerste verreden. Dries van Wijhe wist te winnen. Veel grote marathonnamen volgden hem op als winnaar, maar nooit twee jaar achtereen. Wel wisten enkele mannen de tocht twee keer te winnen. Hulzebosch won in 1994 en 2001. Ook Peter de Vries won tweemaal. Ruud Borst is onder de huidige marathonrijders de enige schaatser die de Alternatieve Elfstedentocht tweemaal won. Borst zegevierde in 1997 en 2003.

BergsmaOok de Open Nederlandse marathontitel in Oostenrijk blijkt niet te prolongeren bij de heren. Ook hier wist nog nooit iemand de titel een jaar na de zege te prolongeren. Erik Hulzebosch won wel twee achtereenvolgende edities op de Weissensee, maat niet in opeenvolgende jaren. Hulzebosch won in 2001 en 2003. In 2002 werd het ONK gereden in Zweden. Rene Ruitenberg pakte toen de titel.