Groenhartrijder Thom van Beek pakte overtuigend de marathontitel bij de Eerste divisie voor Tom Schuit en Evert Hoolwerf.

 Een groepje met favorieten met van Beek, Schuit en Remco Schouten wist zich op 34 ronden voor het einde los te maken van het peloton en pakte in rap tempo een goeie honderd meter. Evert Hoolwerf reagerende laat, maar zag het gevaar en reed solo naar de kopgroep toe. Met de sterke kopgroep was het lot van het peloton bezegeld, zeker toen ploeggenoten van Van Beek zich lieten afzakken om de koplopers te helpen.
In elf ronden was de groep, met een zeer actieve Jochem Uytdehaage rond. ‘Ik dacht, laat ik maar meerijden. Als ik voor Evert kan rijden dan doe ik dat, zelf mis ik de tempohardheid.’
Twee ronden voor het eind ging oud-wereldkampioen sprint Erben Wennemars de sprint van het peloton aan. Op het laatste rechte stuk werd hij ondanks zijn ultieme poging nog door Barry de Vries en Luc ter Haar voorbijgestoken.
De kopgroep zette de koers vervolgens tactisch voort. Demarrages werden beantwoord en het zevental werkte onrustig de laatste tien ronden af. Hoolwerf zocht en vond de rug van Thom van Beek, maar maakte een flinke misslag in de laatste bocht en was al voor het rechte stuk verslagen. Van Beek wist Tom Schuit ruim voor te blijven en pakte de overwinning. Uytdehaage finishte op de vijfde plek, zijn beste klassering ooit.
Evert Hoolwerf was na afloop flink teleurgesteld. ‘Dit was het moment om te winnen. Ik zat goed tot de laatste bocht, en toen kwam ik te m’n schoen op het ijs.’ Een dure misslag voor de rijder die zijn laatste kans op een kampioenschap bij de eerste divisie verspeelde. Volgend jaar gaat hij acteren op het hoogste niveau.