Een seizoen zonder natuurijs in Nederland. Ook een seizoen zonder Alternatieve Elfstedentocht, maar met de terugkomst van Flevonice en een seizoen met Gary Hekman, Frank Vreugdenhil, Arjan Stroetinga en Bob de Vries als grote meneren.

Het marathonseizoen 2013/2014 is een strijd geworden tussen de ploegen van Van Werven en BAM met als grote winnaar Gary Hekman. Hekman won vier competitie wedstrijden, beide wedstrijden op Flevonice en schreef in Oostenrijk de Aart Koopmans Memorial op zijn naam. Hekman kent dit seizoen zijn absolute doorbraak, net als ploegleider Roy Boeve. Boeve weet zijn ploeg, met als kapitein de 40-jarige Jan Maarten Heideman, tot grote hoogte te brengen. Ook Geert Plender profiteerde mee van dit succes met een overwinning. Jan Maarten Heideman verrichte binnen de ploeg van Boeve een sleutelpositie en was voor een groot deel verantwoordelijk voor het succes van de Van Werven ploeg. Zelf wist Heideman ook het podium te beklimmen, maar niet te winnen.

Stroetinga

Stroetinga pakt zijn vijfde titel

De BAM-ploeg was dit seizoen niet meer de ongenaakbare ploeg van de laatste jaren, ook al werd er nog wel veel gewonnen. Arjan Stroetinga won drie kunstijswedstrijden en bovendien de nationale titel in Dronten. Ingmar Berga won in Enschede en pakte de nationale marathontitel op de Weissensee. Bob de Vries veroverde het klassement in de KPN Marathon Cup en won twee wedstrijden en de sterke Jorrit Bergsma won de open wedstrijd in Dronten. Het minder aantal dagzeges, ten opzichte van de afgelopen jaren in de marathon zijn voor een groot deel te wijten aan de afwezigheid in veel wedstrijden van Jorrit Bergsma. Bijna in alle wedstrijden waar Bergsma reed, won de ploeg van BAM. Zonder Bergsma was de ploeg duidelijk verzwakt.

Frank Vreugdenhil

De andere grote meneer dit seizoen is Frank Vreugdenhil. Vreugdenhil wist in de machtsstrijd tussen Van Werven en BAM maar liefst drie overwinningen mee te pakken. De slimme rijder uit de ploeg van Telstar/Primagaz is nagenoeg altijd vertegenwoordigt in de definitieve kopgroep en kan altijd rekenen op een ploeg die voor de volle 100% voor de kansen gaat van de beste man in koers. Ook bewees Vreugdenhil aardig te kunnen sprinten en pakte meerdere podiumplaatsen waaronder de derde plaats op het NK in Dronten.

Mats Stoltenborg

Mats Stoltenborg is dit seizoen doorgebroken

Talenten
Robert Post en Mats Stoltenborg zijn de twee marathonschaatsers die zich bemoeiden in de strijd om het witte jongerenpak. Beide jonge schaatsers vielen op door hun aanvallende rijden en een neusje voor de juiste ontsnapping. Stoltenborg zag dat in Heerenveen beloond met een podiumplaats en houdt aan dit seizoen het witte jongerenpak over.

Afscheid

Dit marathonseizoen stond natuurlijk ook in het teken van afscheid. Afscheid van marathonlegende Sjoerd Huisman die op veel te jonge leeftijd plotseling overleed. In Hoorn werd hij op grootse wijze herdacht en nummer 24 zal nooit meer gedragen worden in het marathonpeloton.

Ruud Borst, Geert Plender, Pieter Overmars en Pieter-Jan van Eck besloten hun schaatsen aan de wilgen te hangen.

Marathon in cijfers:

Rijder 1e plaats 2e plaats 3e plaats Totaal podiumplekken
Gary Hekman 7 1 1 9
Arjen Stroetinga 4 3 7 14
Frank Vreugdenhil 3 2 2 7
Bob de Vries 2 3 2 7
Jouke Hoogeveen 1 3 2 6
Fabio Francolini 2 2 4
Ingmar Berga 2 1 3
Jorrit Bergsma 1 1 1 3
Jan Maarten Heideman 1 2 3
Crispijn Ariens 2 2
Sjoerd Huisman 1 1 2
Alexis Contin 1 1 2
Bart Mol 2 2
Jan van Loon 1 1
Thom van Beek 1 1
Bart Swings 1 1
Geert Plender 1 1
Niels Mesu 1 1
Simon Schouten 1 1
Peter van de Pol 1 1
Mats Stoltenborg 1 1
Sam Boon 1 1
Rob Hadders 1 1
Willem Hut 1 1
Mart Bruggink 1 1
Nick Uithoven 1 1
Frederik Nauta 1 1
Teams: 1e plaats 2e plaats 3e plaats Totaal podiumplekken
Bam / Unive 9 8 6 23
Team Van Werven 8 2 4 14
Team Telstar / Primagaz 3 3 5 11
A-ware / Fonterra 2 7 2 11
Radson Elco Jinstal 3 4 7

 (Later vandaag ook de dames)