Mariska Huisman kroonde zich gisteren in Amsterdam tot beste marathonschaatsster van het jaar. Niet alleen won de rijdster uit de ploeg van Beter Open Haard Hout zes wedstrijden, ook legde ze beslag op het eindklassement in de Natuurijs Grand Prix en in de KPN Marathon Cup.

Het is een bewogen jaar voor Mariska Huisman. De eerste wedstrijden begonnen stroef en de eerste overwinning bleef voor Huismans begrippen lang uit. Dan was daar eind december ook het tragische overlijden van haar broertje Sjoerd. Huisman pakte echter bijzonder knap de draad weer op in januari en sloot het seizoen bijzonder af met zeges in beide klassementen. In de ploeg van Beter Open Haard Hout kreeg Huisman bijzonder veel steun van de jonge Lisa van der Geest. Van der Geest pakte dit seizoen haar eerste zege en won bovendien het witte jongerenpak. Kenners dichten haar een grote marathontoekomst toe, maar ook op de langebaan staat ze haar ‘mannetje’.

Hoewel Huisman de meeste wedstrijden won dit seizoen, mag Irene Schouten de koningin van het kunstijs worden genoemd. Schouten reed lang niet alle wedstrijden, maar won er wel vijf. De rijdster uit de ploeg van Project 2018 combineerde het marathonschaatsen met de langebaan en bemoeide zich zodoende ook niet met het algemeen klassement.

Janneke Ensing

Ensing droeg lang het leiderspak

Doorbraak

Janneke Ening was al wel een naam in het marathonschaatsen, maar kende dit jaar haar absolute doorbraak. En dat zonder er echt gericht op getraind te hebben. Ensing is meer gespitst op haar wielercarrière en liet daarom ook enkele wedstrijden schieten. Ensing was met Mariska Huisman in een spannende strijd verwikkeld voor het algemeen klassement. Hoewel Ensing lang aan de leiding ging en drie wedstrijden won, en tien podiumplaatsen bijeen reed, trok ze toch aan het kortste eind en werd tweede.
Vaak net niet, maar wel de mooiste

Foske Tamar van der Wal was dit seizoen een vaste klant op het podium. De rijdster uit de ploeg van Okkinga Communicatie stond maar liefst 12 keer op het schavot. Van der Wal won slechts eenmaal, maar dat was wel meteen een van de belangrijkste wedstrijden dit seizoen. Het NK marathonschaatsen op kunstijs in Dronten. Van der Wal werd derde in het klassement van de KPN Marathon Cup.

Elma de Vries Heerenveen

De Vries won in Heerenveen

Elf verschillende winnaars

Net als bij de heren wonnen elf verschillende vrouwen een wedstrijd. Huisman en Schouten wonnen de meeste wedstrijden. In de ploeg van MKBasics.nl vielen er vier overwinningen te noteren. Elma de Vries en Carien Kleibeuker wonnen beide twee wedstrijden. Kleibeuker won op prachtige wijze de finale van de Marathon Cup op de ‘Coolste IJsbaan van Nederland”. Sharon Hendriks is een opvallende nieuwkomer bij de winnaars. Hendriks wist naast haar overwinning nog drie podiumplaatsen te behalen en zag haar goede rijden beloond met een contract bij de formatie van Okkinga Communicatie.

Marathonseizoen dames in cijfers:

Rijder 1e plaats 2e plaats 3e plaats Totaal podiumplekken
Mariska Huisman 6 5 2 13
Foske Tamar van der Wal 1 4 7 12
Janneke Ensing 3 4 3 10
Irene Schouten 5 2 7
Lisa van der Geest 1 2 1 4
Sharon Hendriks 1 1 2 4
Carla Zielman 1 2 1 4
Elma de Vries 2 1 3
Yvonne Spigt 1 2 3
Carien Kleibeuker 2 2
Imke Vormeer 2 2
Francesca Lollobrigida 1 1 2
Manon Kamminga 2 2
Iris van der Stelt 1 1
Rixt Meijer 1 1
Danielle Lissenberg-Bekkering 1 1
Birgit Wite 1 1
Teams: 1e plaats 2e plaats 3e plaats Totaal podiumplekken
Beter Open Haard Hout 7 7 3 17
Okkinga 1 4 7 12
Schaatshart 3 4 3 10
Prohect 2018 5 2 7
Team Renaul 1 4 2 7
MKBasics.nl 4 2 6
Palet Schilderwerken 1 4 2 7
Steigerplank.com 2 1 2 5
Cened 1 1