Jorien ter Mors is weer terug op de langebaanschaatsen en wint meteen. Op de drie kilometer in Berlijn tijdens de Essent ISU World cup won ze de B-groep in een nieuw persoonlijk record van 4.02,23.

Voor Ter Mors zijn de wedstrijden in Berlijn pas de eerste internationale langebaanwedstrijden van dit seizoen. Het eerste deel van het seizoen gebruikte Ter Mors vooral om shorttrackwedstrijden te rijden en zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. In Berlijn staat de rijdster uit de nationale shorttrackploeg weer aan de start en blijkt dat alle shorttrackwedstrijden haar geen kwaad hebben gedaan. In een tijd van 4.02,33 liet ze de nummer twee Natalia Czerwonka uit Polen meer dan vijf seconden achter zich. Ter Mors reed bovendien een nieuw persoonlijk record.

In de B-groep bij de dames op de vijfhonderd meter reed Mayon Kuipers zich naar de tweede plaats. Kuipers reed een tijd van 38,90 en was twaalf honderdsten van een seconden langzamer dan de winnares Bittner. In een tijd van 39,17 werd Marrit Leenstra zesde.

Bij de heren finishte Hein Otterspeer als vierde. Otterspeer reed een tijd van 35,66. De Canadees William Dutton realiseerde de snelste tijd in 35,47. Lennart Velema maakte op de vijfhonderd meter zijn World Cup-debuut. Velema werd met 36,07 zeventiende. Hij bleef Mark Tuitert voor. Tuitert werd teleurstellend 24e in een tijd van 36,46.

Uitslagen B-groep