Jorien ter Mors heeft verrassend het Olympisch goud gewonnen op de vijftienhonderd meter. De andere Nederlandse schaatssters maakten het feest compleet door ook de tweede, derde en vierde plaats in beslag te nemen.

Jorien ter Mors heeft na haar vierde plaats gisteren op de vijftienhonderd meter shorttrack vandaag op de langebaan haar ultieme revanche genomen. Op de schaatsmijl won Ter Mors op indrukwekkende wijze het goud.

Ter Mors kwam als eerste van de Nederlandse dames en favorieten in de baan nog voor de dweil. In haar rit zette ze een bijzonder sterke tijd neer van 1.53, 51. Na de dweil beten alle favorieten zich stuk op deze tijd. Zoals verwacht kwam Ireen Wüst het dichtst in de buurt van Ter Mors. Wüst opende goed en hield lange tijd gelijke tred met Ter Mors. Toch bleek de eindtijd van 154,09 niet genoeg voor goud. In de laatste rit kwam Lotte van Beek als laatste Nederlandse in actie. Van Beek reed een goede rit en won in een tijd van 1,54,54 knap het brons. Door haar sterke rit reed Van Beek haar ploeggenote Leenstra net van het podium. Leenstra werd in een tijd van 1.56,40.

De vier Nederlandse dames zorgden voor een unieke prestatie. Nog nooit bezette een land de eerste vier plaatsen tijdens een Olympische afstand.

Uitslag