De Nederlandse achtervolgingsploegen zullen in Berlijn noodgedwongen in andere samenstellingen rijden dan normaal. Bij de heren komen Jan Blokhuijsen, Jorrit Bersma en Douwe de Vries in actie. Bij de dames zijn dat dit keer Marrit Leenstra, Ireen Wüst en Jorien ter Mors.

Aankomend weekend staat de vierde en voorlopig laatste Essent ISU World Cup op de schaatsagenda. Een behoorlijk aantal schaatsers kiest er echter voor om deze wedstrijd te laten schieten en een optimale voorbereiding richting het OKT te hebben. Voor de achtervolgingsploegen heeft dat invloed, zeker bij de heren.

Sven Kramer en Koen Verweij, twee vaste waarden voor de ploeg, zijn niet aanwezig in Berlijn. Hun vervangers zijn Jorrit Bergsma en Douwe de Vries. Het is opvallend dat Bergsma geselecteerd is, want hij werd eerder door Arie Koops uit de ploeg gezet.

Bij de dames ook een andere samenstelling dan in Calgary en Salt Lake City. Marrit Leenstra, Ireen Wüst en Jorien ter Mors maken deel uit van de achtervolgingsploeg. Ter Mors liet de eerste wedstrijden in World Cup verband aan zich voorbijgaan, maar zal in Berlijn weer verschijnen in een langebaanpak. Ter Mors zal ook op de 1500 meter en drie kilometer in actie komen.