Het Team A-ware/Fonterra heeft zich afgemeld voor de Mass-start tijdens het OKT In Heerenveen. De ploeg trekt zich o.a. terug na het incident tijdens de marathonwedstrijd gisteravond in Enschede.

De ploeg van A-ware/Fonterra met o.a. Rob Hadders, Crispijn Ariëns en Jouke Hoogeveen zal niet deelnemen aan de mass-start vanmiddag in Heerenveen. De ploeg is het niet eens met de jurybeslissing van gisteravond tijdens de marathonwedstrijd in Enschede en heeft een officieel bezwaarschrift gestuurd naar de sectie marathon. Ploegleider De Jager: “We zijn teleurgesteld in het besluit van de jury gisteravond en zijn het totaal niet eens met de gang van zaken. Een strijd die werd gevoerd op het scherpst van de snede dat wel. Een finale is je plek pakken en behouden, maar zeker fair! Het is en blijft een sport waar je allemaal in dezelfde baan rijdt, elkaar uit de baan rijden is uit den boze. Ik heb veel gekkere dingen gezien in de marathon die onbestraft zijn gebleven. Ik had goed zicht op de situatie en er gebeurde niets. Een overwinning die je wordt ontnomen, maar goed. Wij hebben officieel bezwaar gemaakt en gaan er vanuit dat de beslissing van de jury alsnog wordt herzien”.

O.a. door de situatie van gisteravond besloot De Jager zijn ploeg terug te trekken voor de mass-start.  “De wedstrijd in Enschede ligt nu achter ons en we richten ons nu volledig op het NK in Dronten. We zouden tijdens de mass-start maar met twee mannen starten en als je dan tegen ploegen rijdt van vijf man begin je niks. Er moet echt iets gebeuren aan het format van de mass-start, want op deze manier komt dat nooit van de grond. Ik heb sowieso het idee dat de KNSB de marathon nauwelijks serieus neemt. De mannen van de marathon kunnen voor en na het OKT, of welke andere ‘belangrijke’ langebaanwedstrijd dan ook niet trainen in Thialf. Zelfs niet als er een NK mass-start wordt verreden, dat geeft toch te denken. Zeker als je dan ziet dat op de uren dat de marathonrijders anders trainen maar tien schaatsers in de baan rijden.”