Bart Swings staat bekend om zijn onnavolgbare sterke lange afstanden. Sprinten kan hij echter ook en dat bewees de Belg door de 500 meter te winnen tijdens de Europa Cup in Gross-Gerau. (video’s finales)
 
In de finale moest Bart Swings het opnemen tegen maar liefst vier Fransen. Van een echt eendrachtige samenwerking was geen sprake en Swings profiteerde optimaal. In de laatste bocht kwam hij onder de Fransman Pelloquin door en pakte relatief eenvoudig de zege. Pelloquin werd tweede, Le Pivert derde. Mark Horsten was de beste Nederlander op plaats tien.
 
Bij de dames won de Zuid-Koreaanse Seon Lim. Lim liet in de finale haar landgenote Shin en de Duitse Berg achter zich. Bianca Roosenboom was op plaats zes de beste Nederlandse.
300 meter In een zeer scherpe tijd van 23,759 won de Duitse sprinter Schwierz de 300 meter. De tijdrit werd in twee etappes verreden omdat het op vrijdagavond begon te regenen in Gross-Gerau. Chu Jang werd in 23,761 tweede. Etienne Ramali werd derde in 23,799. Mark Horsten realiseerde in 24,695 een knappe  tijd en werd negende. Bij de dames won Young Shin de 300 meter in 26,526. Shin bleek Schimek en Gegner voor. Bianca Roosenboom werd in 27,531 zevende. Kamminga werd tiende in 27,679. Opvallend was de goede prestatie van Mandy Groot in de categorie junioren A. Groot won de afstand in 28,051.