BAM-rijder Arjan Stroetinga heeft in een snoeiharde wedstrijd de Nederlandse marathontitel gegrepen voor Gary Hekman en Johan Vreugdenhil.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd uitgebreid stilgestaan bij het overlijden van Sjoerd Huisman. KNSB-marathoncoƶrdinator Teun Breedijk stond stil bij de geliefde schaatser en liet weten dat ‘nummer 24 altijd van Sjoerd zal blijven. Na een minuut stilte ter nagedachtenis aan Sjoerd reed het peloton onder een ingetogen applaus een ereronde met de beeltenis van de Andijker.

De koers begon ook enigszins ingetogen, enkele demarrages van Jouke Hoogeveen en Mats Stoltenberg daargelaten. De eerste 75 ronden waren niet spectaculair, maar dat werd ruimschoots goedgemaakt in de tweede helft van de wedstrijd, waarbij de BAM-ploeg buitengewoon dominant reed. Een kopgroep die niet de juiste samenstelling heeft werd meerdere malen gedecideerd door Jorrit Bergsma persoonlijk teruggereden.

Bij iedere tempoversnelling van Bergsma ging de achterdeur van het peloton open, tot er richting de finale een kleine 25 man overbleef. De taaisten. Even leken op 19 ronden voor het eind Jorrit Bergsma met Crispijn Ariens en Gary Hekman een gaatje te slaan, maar het peloton ziet het gevaar en wist het gat te dichten. In de versnelling moet Erwin Mesu als laatste Radson-Jinstall het peloton laten gaan. De emoties van de afgelopen week hebben duidelijk hun tol geƫist bij de ploeggenoten van Sjoerd Huisman.

De finale wordt aanvankelijk hard gemaakt door de mannen van A Ware, die Crispijn Ariens in stelling brachten, maar kregen twee ronden voor het eind de volledige BAM-trein over zich heen waarmee Stroetinga zo optimaal mogelijk richting de streep werd gebracht. Van Werven-rijder Gary Hekman dreigde echter nog roet in het eten door buitenom de kop te pakken en als eerste de laatste buitenbocht uit te komen. Stroetinga vond echter een gaatje binnendoor, passeerde Hekman net voor de streep en vierde zijn vijfde titel uitzinnig juichend.