Op de vijfhonderd meter tijdens de World Cup finale in Heerenveen heeft Jan Smeekens zijn vijfde World Cup zege op rij geboekt., Jenny Wolf won verrassend bij de dames.
 
Jan Smeekens gaat de geschiedenisboeken in. Niet alleen won Smeekens al zijn vijfde World Cup op rij, ook is hij al zeker van de eindoverwinning in de World Cup over deze afstand. In de laatste rit tegen Joji Kato liep zijn race niet vlekkeloos. In de laatste buitenbocht had hij wat missertjes, maar Smeekens noteerde toch een knappe 34,84. De Canadees Gregg werd tweede. Ronald Mulder werd net als vorige week derde. Mulder troefde in een rechtstreeks duel zijn tweelingbroer Michel af. Ronald Mulder klokte 35,04. Michel Mulder kwam niet verder dan 35,06 en werd vijfde. De kans lijkt groot dat de gebroeders Mulder Jan Smeeken zullen vergezellen tijdens het WK op deze afstand. De twee andere gegadigden Kjeld Nuis (35,31) en Hein Otterspeer (35,37) komen niet bij het drietal in de buurt.
 
Bij de dames won Jenny Wolf haar eerste World Cup van het seizoen. Wolf reed een tijd van 37,77 en bleef Wang en Lee voor. Thijsje Oenema en Laurine van Riessen werden gedeeld vijfde in een tijd van 38,16.