Teveel baanwedstrijden na elkaar, te veel andere wedstrijden in het zelfde weekend, Europa Cup onbelangrijk? Feit is dat de opkomst van de zesde Europa Cup van het seizoen zeer matig was.

Bij de dames stonden slechts acht rijdsters aan de start, bij de heren waren dat er vijftien. Ook bij de junioren A dames (6) en de junioren A heren (12) weinig animo voor de wedstrijd in België. Een belangrijke reden voor de lage deelnemersaantallen waren de verschillende wedstrijden op andere plaatsen. Zo reden de Nederlanders de Landelijke Baan wedstrijd in Heerenveen en werd in Zuid-Korea de eerste World Inline Cup van het seizoen verreden. De Belg Tim Sibiet won uiteindelijk het toernooi bij de heren. Anke Vos bij de dames.

Uitslagen

Europa Cup mislukt

Luigino Tas bannerIn 2011 werd de Europa Cup inline in het leven geroepen met als doel om grote evenementen te bundelen in een competitie en de baanwedstrijden ook op andere plaatsen aantrekkelijk te maken. Aan het einde van de competitie zouden zodoende de beste baanrijders naar boven komen. Deze opzet is totaal mislukt en de vraag is welke toekomst deze competitie nog heeft.

Grote wedstrijden als Gross-Gerau, Geisingen, Oostende, Trois Piste en ook Heerde trokken voor de start van de Europa Cup ook al grote aantallen deelnemers en doen dat nu nog. Onderdeel uitmaken in de Europe Cup heeft wat dat betreft weinig meerwaarde voor deze organisaties en zelfstandig verder gaan is dan niet ondenkbaar. Kleinere wedstrijden, zoals Mechelen, Gera, Wörgl en in het verleden nog andere wedstrijden blijven relatief klein en kunnen zelden rekenen op grote belangstelling.

Bijna geen enkele rijder hecht daarnaast waarde aan de Europe Cup competitie. Rijders willen toernooien winnen, aan grote wedstrijden deelnemen en mooie uitslagen rijden, maar gaan niet alle wedstrijden bij langs om hoog te eindigen in de competitie. Zodoende winnen niet de beste rijders, maar de rijders die present zijn bij alle of veel wedstrijden.