De KNSB heeft vandaag de voorlopige skeelerkalender bekendgemaakt. De Nederlandse kampioenschappen marathon worden verreden in Vorden. De baankampioenschappen staan gepland in Nijeveen en de terugkerende wegkampioenschappen worden verreden in Wezep.

Waar de langebaanschaatsers zich vermaken met de Olympische Spelen en de marathonrijders zich voorbereiden op de zware wedstrijd in Zweden zitten de skeeleraars al enige tijd te wachten op de skeelerkalander. De KNSB heeft deze vandaag officieel bekendgemaakt.

Disciplinemanager Arjan Smit is blij met hoe de kalender er voor staat en geeft meteen ook aan dat er zeker nog enkele aanvullingen zullen zijn. Het meest opvallende in de kalender is misschien wel de slechts uit 8 wedstrijden bestaande marathon Cup met de finale op 14 juli in Staphorst. In het verleden stonden er altijd ook wedstrijden na de vakanties op de kalender. Smit geeft echter aan dat het een bewuste keus is. “Met het opstellen van de kalender hebben we bewust gekozen voor een compacte en overzichtelijke competitie. We kunnen niet ontkennen dat het de laatste jaren minder gaat met het marathonskeeleren en dat andere disciplines, zoals marathonschaatsen, steeds meer invloed hebben op onze sport. Door een compacte overzichtelijke competitie te organiseren vroeg in het seizoen hopen we op veel rijders aan de start van de wedstrijden. We rekenen ook op een stukje verantwoordelijkheidsgevoel van de rijders. Vijftig rijders aan de start in plaats van twintig is voor de organisaties ook leuker en geeft ook meer motivatie om in de toekomst weer een wedstrijd te organiseren. Met acht wedstrijden in een aangesloten periode hopen we dat te bereiken.”.

Het Nederlands kampioenschap op de baan wordt verreden in Nijeveen van 29 t/m 31 mei. Nijeveen organiseerde in 2008 ook al de nationale kampioenschappen op de baan. Het NK Marathon wordt verreden op 9 juni in Vorden. Opvallend is de positie van de Nederlandse kampioenschappen op de weg in Wezep op 29 en 30 augustus. Smit:” Dit jaar rijden we weer een Nederlands kampioenschap op de weg. Bij ons kwam de vraag binnen, vooral vanuit de jeugd, om na de vakanties nog een grote wedstrijd te organiseren. Met het NK hebben we deze wedstrijd nu. De skeelerclubs van Oldebroek en Heerde organiseren deze wedstrijd op een ‘echt’ wegparkoers. Geen pylonen dus waar je om heen moet, maar een goedgekeurd en waardig rondje. De wedstrijd zou meteen ook kunnen dienen als selectiewedstrijd richting het WK dat in november wordt verreden in Argentinië.”

Het Europees kampioenschap voor senioren wordt verreden in het Duitse Geisingen en dus niet zoals eerder gepland in Portugal. De kampioenschappen voor de jeugd gaan waarschijnlijk naar Italië.

Sponsor

Voor de skeelersport heeft de KNSB nog altijd geen sponsor weten te strikken. “Erg vervelend’, vindt Smit. “Maar dit geeft meer kansen voor de plaatselijke sponsoren.” De KNSB snijdt wel in het prijzengeld. Zo zullen er minder premies zijn en worden de prijzen in het ploegenklassement afgeschaft.

Voorlopige Wedstrijdkalender-Inline-2013_140214