Vanavond staat de afvalkoers op het programma tijdens de Europese kampioenschappen in Heerde. Voor Nederland is deze afstand traditioneel een lastig onderdeel.
 
Slechts eenmaal in de historie wist een Nederlander een medaille te behalen op dit onderdeel. Dat was Mariska Huisman, die vorig jaar in Italië derde werd. Broer Sjoerd was vorig jaar wel erg dichtbij met een vierde plaats. Mariska Huisman zal vanavond weer één van de speerpunten zijn van de Nederlandse ploeg. De concurrentie kan vooral verwacht worden uit Duitse hoek. Jana Gegner, Mareike Thum en Sabine Berg zijn drie sterke rijdsters die weten wat het is om Europees- en/of wereldkampioene te worden. Hoe de concurrentie uit Italië zal zijn is lastig te zeggen. Meervoudig Europees- en wereldkampioene Simona di Eugenio is gestopt en het is de vraag hoe haar landgenoten zullen presteren bij haar afwezigheid.
Ook de Belg Bart Swings heeft moeite met de afvalkoers. Op de puntenkoers lijkt Swings vaak met relatief gemak te zegevieren, maar op de afvalkoers is dat een ander verhaal. Op de baan won hij dit onderdeel zelfs nog nooit en hij zal daarom extra gebrand zijn in Heerde om juist dit onderdeel te winnen.
Swings krijgt in Heerde veel concurrentie. Zijn voornaamste uitdager is Fabio Francolini. Francolini won de afgelopen twee jaar dit onderdeel tijdens de Europese kampioenschappen skeeleren. Ook de Fransman Yann Guyader is een topfavoriet. Guyader won dit onderdeel in 2008, 2007 en 2006. De Nederlandse skeeleraars behoren niet meteen tot de favorieten, maar met het thuisvoordeel is alles mogelijk.
Huisman naar brons