Marathonschaatser Sjoerd Huisman is maandag plotseling overleden aan een hartstilstand.

Het nieuws kwam onverwacht aan het einde van de laatste dag van het Olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen. Huisman, 27 jaar oud nog maar, deed afgelopen zaterdag nog mee aan de marathonwedstrijd in Enschede. Huisman is in zijn woning bezweken aan een hartaanval.

Sjoerd HuismanHuisman werd in 2009 nationaal kampioen op het natuurijs van de Oostvaardersplassen. In zijn carrière won hij meerdere marathons en ook op skeelers was hij zeer succesvol. Hij vertegenwoordigde Nederland meerdere malen bij internationale toernooien en werd Nederlands kampioen marathon in 2010.  Na een paar moeilijkere jaren was Huisman dit seizoen weer goed op weg om op zijn oude niveau terug te keren.

Het nieuws kwam zeer hard aan in het ijsstadion Thialf in Heerenveen. Een groot aantal marathonschaatsters waren in Thialf om deel te nemen aan het NK mass-start dat direct na de 1500 meter van de heren zou plaatsvinden. Ook de zus van Huisman, Mariska Huisman, was in het stadion aanwezig toen het nieuws binnen kwam. Daarop heeft de KNSB besloten de mass-start af te gelasten. De aanwezige marathon- en langebaanschaatsters hebben uit eerbetoon een ronde gereden onder luid applaus van het publiek.

Op ijsbaan De Westfries in Hoorn zal een herdenkingsplek en condoleanceregister worden ingericht.