Shani Davis over Sven Kramer:

In 2006, het Olympische jaar, lijkt de dominantie van de Amerikaanse schaatsers compleet. Davis en Hedrick verdelen de prijzen, en in het gunstigste geval mogen de Nederlanders nog net plaatsnemen op het podium. De enige schaatser die nog enigszins in de buurt weet te komen is de negentienjarige Sven Kramer, die zijn internationale carrière met een bliksemstart heeft afgetrapt.

4109292181_a1418922f5_b

Davis in 2009

Sven kwam voor het eerst op mijn radar tijdens het WK Allround in 2005. Ik wist dat hij al succesvol en als een groot talent gold die competitief was tegen Olympische- en Europees kampioenen. Maar ik let nooit op anderen, dus ik wist niet veel van hem, tot ik tegen hem schaatste op het WK allround”,  blikt Davis terug op de snelle opkomst van Kramer. Op de afsluitende tien kilometer van dat toernooi loot Shani tegen Sven.

Het is wat Shani betreft gelijk zijn meest memorabele race tegen Kramer want hij werd wereldkampioen en ze reden tegen elkaar. Beide rijders komen met de armen omhoog over de streep. Sven omdat hij de rit wint, en Shani omdat hij zijn eerste wereldtitel allround binnenhaalt. Het jaar erop wint Davis weer, maar dan is het afgelopen.”Voor het Sven-tijdperk was ik bijzonder sterk in het allrounder. Ik was buitengewoon trots op het behalen en verdedigen van mijn titels.”

Maar de opmars van Kramer is onstuitbaar, ziet ook Davis, die het in z’n eentje tegen de TVM-machine moet opnemen. Hij trainde eerder met de Canadese selectie mee, maar is richting Vancouver uit concurrentie-overwegingen niet meer welkom. Davis besluit zich meer op de midden- en sprintafstanden te gaan toeleggen.

Kramer en Davis zijn compleet verschillende rijders, maar kennen ook overeenkomsten: “We zijn allebei hard werkende en getalenteerde atleten die in staat zijn van iedere situatie te leren en hiervan beter te worden. We gaan uitdagingen niet uit de weg en kennen geen angst.” Waar Davis het vooral moet hebben van de korte en middenafstanden is Kramer natuurlijk de stayer. “Maar de verschillen gaan verder: cultureel gezien is onze benadering van training erg verschillend: hij is meer de fietser, ik ben meer de hardloper. Hij is erg Europees, ik heel Amerikaans!.”

Davis gaat zich gaandeweg meer toeleggen op de sprint- en middenafstanden. “Ik geef meer de voorkeur aan deze discipline en vind het geweldig om te strijden in een veld dat competitief en uitdagend is, op de middenafstanden en de sprints.” Het legt hem geen windeieren. Wereldbekers, een wereldkampioenschap sprint, de prolongatie van zijn Olympische titel op de 1000 meter, Davis is de koning van de middenafstand, maar denkt niettemin nog wel eens terug aan de dagen dat hij met Sven streed om de allroundtitels: “Ik ben heel blij dat ik tegen hem gestreden heb eerder in mijn carrière toen ik nog lange afstanden en allroundtoernooien. Ik had altijd erg veel plezier in de gevechten die we hebben geleverd.”

Meer Sven Kramer? Bestel nu boek Sven!