Simon Schouten en Erna Last- Kijk in de Vegte hebben op de Weissense de Alternatieve Elfstedentocht op hun naam geschreven. Door sneeuw werd het een zeer barre tocht.

Vanaf het startschot begon het te sneeuwen tijdens de Alternatieve Elfstedentocht in Oostenrijk en het hield pas weer op toen de heren de finish passeerden. De sneeuw zorgde voor mooie plaatjes maar ook zware en gevaarlijke omstandigheden voor de rijders. De vele scheuren waren niet of nauwelijks meer te zien waardoor er extreem veel werd gevallen met alle gevolgen van dien.

De wedstrijd bij de dames werd voor de veiligheid met 50km ingekort. Uiteindelijk wisten twee rijdsters zich los te maken van het peloton. Dat waren Elma de Vries en Erna Last-Kijk in de Vegte. Last-Kijk in de Vegte bleek uiteindelijk de sterkste van de twee en troefde Elma de Vries af. Mariska Huisman finishte solo op de derde plaats,

Bij de heren ontsnapte al in de eerste ronde een redelijk omvangrijke kopgroep die al snel een grote voorsprong kreeg. De sterke Rob Hadders reed daar in zijn eentje naartoe. Pas in de laatste 50 kilometer wist het sterk uitgedunde peloton de kopgroep te achterhalen en ging het spel opnieuw van start. Simon Schouten profiteerde hier optimaal van. Schouten haalde de eerder ontsnapte Jochem Uithoven bij en ging er op en erover. Na een mooie solo won hij de wedstrijd met een voorsprong van een minuut op zijn ploeggenoot Frank Vreugdenhill. Derde werd Jouke Hoogeveen.