De Zuid-Koreaanse Sang-Hwa Lee is voor de tweede keer in haar schaatscarrière Olympisch kampioen geworden. Lee won na de eerste omloop ook de tweede vijfhonderd meter. Vier jaar geleden werd Lee ook Olympisch kampioene. Margot Boer werd zeer knap derde en veroverde haar eerste Olympische medaille.

Sang-Hwa Lee heeft haar favorietenrol waar kunnen maken op de vijfhonderd meter. De Zuid-Koreaanse was in haar tweede race nog weer sneller dan in de eerste rit. Lee noteerde een tijd van 37,28 en bleef de concurrentie flink voor. De Russische Olga Fatkulina reed in de voorlaatste rit naar een sterke 37,49. Ze troefde in de rit de Japanse Kodaira af. Kodaira reed een tijd van 37,72. De tijd van Fatkulina bleek uiteindelijk goed voor het zilver en de tweede Russische schaatsmedaille.

Margot Boer

Margot Boer kwam als eerste van de favorieten de baan in. De Nederlandse nam het op tegen haar landgenote Laurine van Riessen. Boer reed goed en reed met 37,71 sneller dan in haar eerste rit. In de laatste ritten liep de spanning voor Boer hoog op. Rit na rit kwam podium steeds dichterbij. De Russische Fatkulina was de eerste schaatsster die onder haar tijd door ging. Voor de laatste rit stond Boer nog altijd tweede. In die laatste rit vloog Lee onder haar tijd door, maar de Chinese Wang redde het niet en werd uiteindelijk zesde. Voor Boer waren de laatste riten spannend. “Het was zo extreem spannend. Ik dacht dat het niet genoeg was. Mijn startjes waren niet goed, maar uiteindelijk bleek mijn tijd toch voldoende. Omdat ik als eerste startte kon ik me volledig focussen op mezelf en dat was een voordeel.”¬† Vier jaar geleden werd Boer nog vierde en ook tijdens het WK Sprint in Nagano werd Boer vierde. Boer staat nu dus eindelijk op het podium. Van Riessen kwam tot een eindtijd van 38,35 en verbeterde zich ook ten opzichte van de eerste race.

Marrit Leenstra reed in haar tweede race met 38,70 sneller dan in de eerste omloop, bleek nipt sneller dan haar ploeggenote Van Beek. Van Beek kwam in haar tweede rit tot 38,73. Beide dames uit de ploeg van Corendon komen over twee dagen weer in actie op de duizend meter. Ook Margot Boer zal de duizend meter rijden.