Topfavoriet Martina Sablikova heeft de vijf kilometer gewonnen tijdens de Olympische Spelen in Sotsji. Ireen Wüst werd tweede voor de dolblije Carien Kleibeuker.

De Tsjechische Martina Sablikova heeft op sterke wijze haar Olympische titel op de vijf kilometer weten te prolongeren. Sablikova reed in haar rit tegen Wüst eerst op behoorlijke achterstand, maar kende een ontzettend sterk slot. Ze passeerde Wüst met veel snelheid en die had daarop geen antwoord. Sablikova reed naar een tijd van 6.51,54. Haar opponent Ireen Wüst pakte op de vijf kilometer haar derde zilver. Wüst Klokte een tijd van 6.54,28. Na de race noemde de rijdster uit de ploeg van TVM dit haar knapste medaille.

Carien Kleibeuker kwam als eerste van de favorieten in actie. De Nederlandse reed sterk en liet de klok uiteindelijk stil staan op 6.55,77. In de rit na die van Kleibeuker leek de Russische Graf sneller te rijden, maar in de laatste ronde bleek de tijd van Kleibeuker toch te sterk. Graf werd vierde. Sablikova en Wüst gingen in de voorlaatste rit wel onder de tijd door, maar Pechstein en Nauta redden dat in de laatste rit niet. Daardoor reed Kleibeuker zich naar een knappe derde plaats en was dolblij met deze prestatie. Yvonne Nauta werd zesde op de vijf kilometer en was na de race erg teleurgesteld.