Tijdens de Essent ISU World Cup in Astana heeft Heather Richardson de duizend meter op haar naam geschreven. De Amerikaanse troefde in de laatste rit haar landgenote Brittany Bowe af.

Alles draait dit seizoen natuurlijk om de Olympische Spelen, maar Richardson zal twee weken geleden in Salt Lake City toch wel even hebben gebaald. Niet zij, maar haar landgenote Bowe mocht zich na de duizend meter in Salt Lake de nieuwe houdster van het wereldrecord noemen. In Astana stelde Richardson echter even weer orde op zaken en won overtuigend. In een tijd van 1.14,22 won ze op imponerende wijze. Wereldrecordhoudster Bowe werd tweede in 1.14,78. De Russische Fatkulina werd derde in een tijd van 1.15,18.

Manon Kamminga was op de achtste plaats de beste Nederlandse. Kamminga moest met een tijd van 1.16,37 echter wel meer dan twee seconden toegeven op de winnares Richardson. Haar opponente Van Riessen werd negende.

Na twee zeges in drie wedstrijden gaat Heather Richardson aan de leiding in het klassement. Met 280 punten heeft ze 30 punten voorspong op haar landgenote Bowe. Fatkulina staat al op grote achterstand met 180 punten als derde.

Uitslag Klassement 1000 meter