Een 24-uurs schaatsmarathon voor zowel teams als individuele toerrijd(st)ers op
8 en 9 februari en de KPN Grandprix Reschensee op 9 februari vormen de spectaculaire aftrap van een serie mooie evenementen op de Reschensee in 2013. Want beide evenementen worden gevolgd door de Holland Winter Week.
Een week vol oer-Hollands winterplezier, dat plaatsvindt tijdens de krokusvakantie in de week van 16 t/m 23 februari 2013. Met uitdagende activiteiten voor het hele gezin. Daarmee transformeert de SAE haar activiteiten op de Reschensee tot een allround doe- en beleef spektakel voor jong en oud. Naast de bekende Alternatieve Elfstedentochten, komt veel ruimte en aandacht voor allerlei andere (vernieuwende) sporten. Onder het motto “2cool2handle” wil de Stichting Alternatieve Elfstedentocht (SAE) de Holland Winter Week laten uitgroeien tot een jaarlijks winterfeest voor de hele familie, dat uniek is in Europa!
 
Als bekend skigebied  leent de directe omgeving zich uitstekend voor alle reguliere wintersporten zoals skiën, snowboarden, langlaufen en andere allerlei mooie sneeuwactiviteiten. De zes kilometer lange Reschensee voegt daar tijdens de Holland Winter Week een extra dimensie aan toe.
 
Tijdens de Holland Winterweek worden op dinsdag 19 en vrijdag 22 februari de alternatieve Elfstedentochten gehouden voor toerrijd(st)ers. Voor wie 200 kilometer te veel is, kan deelnemen aan schaatstochten over 50, 100 of 150 kilometer, die tegelijkertijd worden georganiseerd.  Nieuw op de Reschensee zijn de volgende activiteiten:
–       de Superprestige: wie schaatst tijdens de Holland Winter Week de meeste kilometers? Deelname in verschillende leeftijdscategorieën (dus ook voor kinderen);
–       ONK korte baan (met als decor de beroemde kerktoren van de Reschensee)
–       Lange baanwedstrijd voor kinderen;
–       ONK Natuurijshockey in samenwerking met de NIJB.  
 
SAE boekte tot en met vorig jaar zelf het vervoer en verblijf van haar gasten op de Reschensee. Vanaf heden neemt OAD reizen dit deel van de organisatie over. De SAE verheugt zich op de samenwerking met OAD reizen en verwacht dat zij haar gasten, die vervoer en verblijf op een gemakkelijke wijze willen regelen bij de grootste onafhankelijke reisonderneming van Nederland, hiermee een stukje extra service geeft.
 
Voorafgaand aan de Holland Winterweek vindt op 8 en 9 februari een bijzonder evenement plaats. Farmers4all organiseert op de Reschensee een 24-uurs marathon, waarvan de netto opbrengsten ten goede komen aan de stichting ALS. Zowel teams als individuele schaats(t)ers kunnen zich binnenkort hiervoor inschrijven via www.reschensee.nl. De SAE  ondersteunt deze activiteit van Farmers4all van harte. Dat betekent dat de deelnemers kunnen rekenen op alle faciliteiten zoals medische dienst, verzorgingsposten, chiptiming en baanverlichting tijdens de nachtelijke uren.     
Op 9 februari 2013 organiseert de SAE onder auspiciën van de KNSB de KPN Grandprix Reschensee. Om 10.30 uur starten de heren marathonschaatsers uit de Topdivisie en
1ste divisie voor hun 3e wedstrijd in het KPN Grandprix circuit. De afstand bedraagt 150 kilometer. De dames strijden om de Reschensee Cup, een wedstrijd van 70 kilometer. Zij starten om 10.35 uur. Deze eerste wedstrijd voor het profpeloton op het Italiaanse natuurijs van de Reschensee belooft een ware slijtageslag te worden.
 
De Stichting Alternatieve Elfstedentocht bestaat geheel uit vrijwilligers. Bestuur, stafhoofden en medewerkers dienen geen enkel commercieel belang.  
Voorzitter Wiebe Barkey zegt hierover: ‘We organiseren een laagdrempelig evenement en vragen voor de deelname aan onze activiteiten een klein bedrag aan inschrijfgeld. Hiervan betalen we onze kosten. Onze mensen zijn professioneel en deskundig en hebben veel ervaring in het organiseren van (schaats)evenementen. Samen met betrouwbare Italiaanse en Nederlandse partners zijn wij in staat om straks in februari 2013 een bijzonder evenement neer te zetten. En daar wil je toch bij zijn?’