De Jan Maarten Heideman Prijs voor de marathonschaatser met de meeste progressie bevestigt op een bijzondere wijze zijn waarde. Het topkwartet dit seizoen voor deze onderscheiding (Thom van Beek, Erik-Jan Kooiman, Robert Post en Sjoerd den Hertog) schitterde ook bij het Nederlands kampioenschap marathonschaatsen in Dronten, hoewel zich hier geen schaatser in positie verbeterde.

NKthom

Thom Van Beek werd Nederlands kampioen in de Eerste Divisie

De twee winnaars van de prijs in de afgelopen seizoenen behoorden tot de kleine groep van 19 zeer sterke schaatsers die topdivisiewedstrijd uitreden. Simon Schouten (2012), die lang meereed in een kleine kopgroep met Jan Maarten Heideman, eindigde als 18e en en Pim Cazemier (2013) als 19e. Erik-Jan Kooiman, die ook vaak voorin de wedstrijd was te vinden, bracht het tot een achtste plaats. Robert Post eindigde als 14e, één plek achter Heideman zelf, die in de loodzware wedstrijd tot het eind toe in de voorste gelederen was te vinden. En Thom van Beek, die in de marathon van Rotterdam (met topdivisieschaatsers) de leiding veroverde voor de prijs, werd in Dronten op overtuigende wijze Nederlands kampioen in de eerste divisie.

De stand in de strijd om de Heideman Prijs werd op het NK fraai weerspiegeld in de uitslagen. Daarnaast levert de prijs ook voortdurend een helder inzicht in hoe nieuwelingen zich richting de top van het marathonschaatsen ontwikkelen: met grote sprongen en/of stapsgewijs. Van Beek kwam via de zege in de gemengde wedstrijd in Rotterdam vanuit het niets bovenaan. Robert Post en Erik-Jan Kooiman, die op een gedeelde twee plek staan nu, wisten zich dit seizoen al zeven keer te verbeteren en kwamen beiden tot een vierde plek in een marathonwedstrijd. En de vierde man, Sjoerd den Hertog, verbeterde zich drie keer, met een vijfde plaats als hoogste notering.