Claudia Pechstein staat na de eerste dag van het Europees kampioenschap allround in Boedapest aan de leiding. Pechstein blijft Ireen Wüst en de verrassende Natalia Czerwonka voor.
 
Wüst heeft haar sterke begin met de tweede plaats op de vijfhonderd meter geen goed vervolg kunnen geven. Op de drie kilometer werd Wüst slechts vijfde en moest bijna drie seconden toegeven op haar grootste concurrente Claudia Pechstein.
 
Pechstein, die voor Wüst in de baan kwam, leek geen bijzondere rit te rijden, maar deed wel erg goede zaken. De verrassende Czerwonka, derde in het klassement, reed voor de dweil naar een knappe tweede plaats op de die kilometer. De Poolse had voordeel van minder wind tijdens haar rit. Martina Sablikova won de drie kilometer in een nieuw baanrecord(4.16,09) en maakte flink wat goed op de concurrentie na haar slechte vijfhonderd meter.
In het klassement zijn de verschillen tussen Pechstein en Wüst verwaarloosbaar. Sablikova moet 2,73 goedmaken op Pechstein. Diane Valkenburg staat zesde en moet bijna drieënhalve seconde goedmaken op Pechstein. Linda de Vries, zevende in het klassement, bijna vijf seconden.
 
Uitslag