Vandaag op de eerste wedstrijddag van de Olympische Spelen gaan de heren schaatsers van start op de vijf kilometer. Een afstand waar Nederland heerst en Sven Kramer koning is.

Het zou een grote verrassing zijn als vandaag het Wilhelmus niet klinkt voor een Nederlandse schaatser. Het recente verleden wijst echter uit dat de Olympische Spelen vaak zorgen voor verrassende uitslagen. Kunnen de Nederlanders de druk aan?

De vijf kilometer is echter wel een afstand waar de verschillen vaak behoorlijk groot zijn en de gevestigde orde niet zomaar van haar troon zal worden gestoten. Op de troon zit al jarenlang Sven Kramer. Kramer lijkt dit seizoen niet te verslaan op deze afstand en geldt als torenhoge favoriet. Kramer is bovendien regerend Olympisch kampioen op deze afstand, regerend wereldkampioen op deze afstand en gaat aan de leiding in de het World Cup klassement. Kramer heeft ruimschoots de beste papieren om zijn Olympische titel met succes te verdedigen.

Ivan SkobrevDebutant Jorrit Bergsma is de grote uitdager van Kramer. De sterke Fries lijkt echter meer kans te hebben op de tien kilometer dan op de vijf kilometer om het Kramer ‘echt’ moeilijk te maken. Naast Bergsma en Kramer lijken Jan Blokhuijsen en Seung-Hoon Lee de belangrijkste andere kandidaten voor het podium. De grote vraag zal ook zijn hoe de Russen in eigen huis presteren. Zowel Ivan Skobrev als Denis Yuskov kunnen een sterke vijf kilometer rijden en zouden zomaar eens een podiumplaats kunnen bemachtigen.

*** Sven Kramer
** Jorrit Bergsma, Seung-Hoon Lee
* Jan Blokhuijsen, Ivan Skobrev, Denis Yuskov