Vandaag rijden de dames in Sotsji de langste stayerafstand. Een afstand met volop kansen voor de Nederlandse dames, maar met de Tsjechische Martina Salbikova als topfavoriet.

WustOp de vijf kilometer moest Martina Sablikova genoegen nemen met het zilver. Zelf leek ze daar echter behoorlijk tevreden mee. Met zilver zal ze op de vijf kilometer echter minder tevreden zijn. De Tsjechische won dit seizoen de enige World Cup wedstrijd op deze afstand en werd vorig jaar In Sotsji overtuigend wereldkampioen op deze afstand. In Sotsji reed Sablikova een tijd van 6.54,31 en was flink sneller dan de nummer twee Ireen Wüst. Wüst kwam tot een tijd van 7.02,96. Behoorlijk langzamer dus dan de Tsjechische. Sablikova is dus de absolute topfavoriet en Wüst de belangrijkste uitdager.

De Nederlandse dames Carien Kleibeuker en Yvonne Nauta komen vandaag na lang wachten dan eindelijk in actie. Het duo rijdt op de Olympische Spelen alleen de vijf kilometer en is daarin zeker niet kansloos voor een medaille en zelfs goud lijkt een optie. Kleibeuker won tijdens het OKT verrassend de vijf kilometer en lijkt in de vorm van haar leven. Voor Nauta verliep het OKT niet zoals ze had gehoopt, maar plaatste zich wel op sterke wijze op de vijf kilometer. In Hamar reed Nauta bovendien een enorm goede vijf kilometer tijdens het EK allround en start in Sotsji dus ook als een van de favorieten.

Claudia Pechstein is in Sotsji ook een dame om rekening mee te houden. Pechstein weet als geen ander wat het is om Olympisch goud te winnen op de vijf kilometer. Pechstein won in 1994, 1998 en 2002 de Olympische titel op deze afstand en werd ook al eens tweede en derde. Pechstein werd vierde op de drie kilometer en lijkt dus in goede vorm. De nummer drie op de drie kilometer de Russische Olga Graf zou ook wel eens een gooi kunnen doen naar een medaille. Graf kan goed uit de voeten op het ijs in Sotsji en kan de vijf kilometer normaal gesproken goed aan.

*** Martina Sablikova
** Ireen Wüst, Claudia Pechstein
* Carien Kleibeuker, Yvonne Nauta, Olga Graf