Vandaag rijden de mannen de tien kilometer op de Olympische Spelen in Sotsji. Het zou een verrassing zijn als Nederland niet het complete podium bezet.

Nederland is bezig aan de beste Olympische winterspelen ooit en zal daar op de tien kilometer een vervolg aan geven. De overwinning kan Nederland eigenlijk niet ontgaan en de spanning ligt voornamelijk in de strijd tussen Sven Kramer en zijn uitdagers van de BAM-ploeg Jorrit Bergsma en Bob de Jong.

Sven Kramer is dit seizoen nog ongeslagen op de tien kilometer. Kramer won het OKT en ook de enige World Cup wedstrijd van dit seizoen op de tien kilometer. Vorig jaar tijdens het WK afstanden in Sotsji was het echter Jorrit Bergsma die Kramer versloeg. Op de Olympische vijf kilometer liet Kramer echter al zien in ongelooflijk sterke vorm te verkeren en liet de vijftienhonderd meter al schieten om zich beter voor te kunnen bereiden op de tien kilometer.

Verkeerde wissel
Vier jaar geleden ging het natuurlijk volledig mis met Kramer op de tien kilometer. Kramer reed de snelste tijd, maar door een foute wissel werd hij gediskwalificeerd. Seung-Hoon Lee uit Zuid-Korea won hierdoor het goud. Ivan Skobrev werd tweede en Bob de Jong reed zich naar de derde plaats.

Afzeggingen

De nummers 2,4, en 5 van de Spelen van vier jaar geleden hebben zich afgemeld voor de tien kilometer. Ivan Skobrev en Havard Bokko denken geen kans te hebben op Olympisch eremetaal op de tien kilometer en kiezen voor een optimale voorbereiding richting de ploegenachtervolging.  De nummer vier van vorig jaar de Fransman Alexis Contin kampt met een schildklierprobleem en kan zodoende niet starten.

Bart Swings

Strijden voor plaats 4

Gezien de overmacht van de Nederlandse schaatsers lijken de buitenlandse deelnemers te strijden voor plaats 4. Bart Swings, die ook al knap vierde werd op de vijf kilometer, lijkt hiervoor de grootste kanshebber en bij een mindere dag van een van de Nederlanders zou hij zomaar eens op een treetje hoger kunnen mikken. Op voorhand lijk regerend Olympisch kampioen Seung-Hoon Lee daar ook kans op te maken, maar gezien zijn vorm dit seizoen en tijdens de Spelen op de vijf kilometer lijkt die kans klein.

Favorieten

*** Sven Kramer
** Jorrit Bergsma, Bob de Jong
* Bart Swings, Seung-Hoon Lee, Patrick Beckert