Vandaag start de ploegenachtervolging voor dames en heren op de Olympische Spelen in Sotsji. Zowel de Nederlandse heren als de Nederlandse dames zijn topfavoriet en zullen met niets anders dan goud genoegen nemen.

Vandaag en morgen wordt het schaatstoernooi in Sotsji afgesloten met de ploegenachtervolging. De heren rijden vandaag tweemaal en morgen de finale. De dames rijden vandaag eenmaal en rijden dan morgen de halve finale en de finale. De Nederlandse ploegen wonnen dit seizoen alle wedstrijden en gaan voor weer twee gouden medailles voor Nederland.

Nederland domineert in Sotsji in het langebaanschaatsen en wint ontzettend veel. Op de ploegenachtervolging zijn beide Nederlandse teams torenhoog favoriet voor de Olympische titel, maar nog nooit wist Nederland Olympisch goud te halen op dit behoorlijk nieuwe onderdeel. In Sotsji lijkt het echter bijna niet mis te kunnen gaan. De kans dat Nederland geen goud wint lijkt bijna onmogelijk. Mochten er geen valpartijen zijn of andere grote tegenslagen dan wint Nederland tweemaal goud. Het gat met de rest van de wereld, zeker tijdens de Spelen in Sotsji, is gewoonweg te groot om echt een spannende strijd te verwachten.

CanadaBij de dames staat Polen op de tweede plaats in het World Cup klassement en geldt op basis daarvan als grootste concurrent voor Nederland. Ook moet er rekening gehouden worden met Canada en Japan. Beide landen werden al eens tweede achter Nederland. Duitsland is de grote afwezige bij de dames.

Ook de heren wonnen dit seizoen alle gereden internationale wedstrijden. Zuid-Korea lijkt op het eerste gezicht de belangrijkste tegenstander. De Aziaten werden tweemaal tweede. Ook Amerika, Noorwegen en Canada zijn outsiders voor Olympisch goud, maar kunnen onder normale omstandigheden weinig inbrengen tegen de Nederlandse heren.

Dames:

***Nederland
** Polen, Canada
* Japan,  Rusland, Zuid-Korea

Heren:

*** Nederland
** Zuid-Korea, Noorwegen
* Polen, Amerika, Rusland