Vandaag op de tweede wedstrijddag van de Olympische Spelen gaan de dames schaatssters van start op de drie kilometer. Een afstand waar Nederland dit jaar in de World Cup nog niet wist te winnen.

De Tsjechische Martina Sáblikova wist twee van de drie keer de overwinning op te eisen op de drie kilometer. De andere zege ging naar de Duitse Claudia Pechstein. In de World Cup wisten de Nederlandse dames nog niet te winnen.

Ireen Wust

Bij het Europees kampioenschap allround wist Ireen Wüst wel de 3000 meter te winnen. Toen werd Yvonne Nauta tweede, zij zal echter niet deelnemen aan deze afstand in Sotsji,

Sábliková werd hier derde. Antoinette de Jong heeft een keer het podium mogen betreden in de World Cup, zij is een outsider voor een medaille. Annouk van der Weijden  heeft alleen nog een optreden in de B-groep achter haar naam staan, in Calgary werd zij vierde op de drie kilometer.

De verschillen bij de dames op deze afstand zijn nooit groter dan een seconde geweest. Pechstein, Sábliková, Wüst en De Jong zijn de dames die dit jaar op het podium van de World Cup hebben gestaan, zij zullen dan ook de grootste kanshebbers zijn voor Olympisch goud. Hierbij is de jonge Antoinette de Jong de grootste outsider. Ook de Poolse Katarzyna Bachleda-Curus en de Noorse Ida Njåtun zijn outsiders voor het eremetaal.

*** Ireen Wüst
** Claudia Pechstein, Martina Sábliková
* Antoinette de Jong, Katarzyna Bachleda-Curus, Ida Njåtun