Vandaag komen de heren sprinters voor het eerst in actie tijdens de Olympische Spelen. Nederland maakt met drie ijzersterke sprinters kans op Olympisch goud.

Nog nooit wist een Nederlandse schaatser Olympisch goud te winnen op de kortste sprintafstand. Lieuwe de Boer en Jan Ykema stonden als enige Nederlanders ooit op het Olympische podium. In Sotsji lijkt de kans groter dan ooit voor Nederland om goud te behalen.

Nederland telt tegenwoordig echt mee als sprintland en heeft met Michel Mulder, Jan Smeekens en ook Ronald Mulder drie kanshebbers in huis op Olympisch goud. Michel Mulder werd in Nagano voor de tweede keer op rij wereldkampioen sprint en liet vooral erg sterke vijfhonderd meters zien. Jan Smeekens domineerde vorig jaar internationaal op de vijfhonderd meter en kan na twee stabiele races zomaar eens boven komen drijven. Ronald Mulder is de meest grillige van de drie Nederlanders. Mulder liet dit seizoen echter al wel zien te weten wat winnen is op internationaal niveau en zou dat ook zomaar eens kunnen doen op de Olympische Spelen.

De topfavoriet voor de winst op de Olympische vijfhonderd meter is toch Tae-Bum Mo. Mo werd vier jaar geleden al Olympische kampioen en lijkt er altijd te staan als de belangrijke wedstrijden zich aandienen. Mo gaat bovendien aan de leiding in het klassement van de World Cup en won de laatste World Cup wedstrijd voor de Spelen over vijfhonderd meter in Berlijn.

Joji KatoJoji Kato en Keiichiro Nagashima zijn twee gevaarlijke podiumkandidaten uit Japan. Nagashima won dit seizoen al tweemaal een World Cup wedstrijd. Ook de snelle Kato won al een wedstrijd. Beide Japanners hebben wel gemeen dat ze grillig zijn en een fantastische rit weten af te wisselen met een race vol fouten.

Gevaarlijke outsiders zijn Tucker Frederiks, Gilmore Junio en de Rus Kuznetsov. Alle drie de heren wonnen dit seizoen al een World Cup race en weten dus wat winnen is.

* Tae- Bum Mo
** Michel Mulder, Keiichiro Nagashima
*** Ronald Mulder, Jan Smeekens, Jojo Kato