Vandaag staat de eerste sprintafstand voor vrouwen op de Olympische schaatsagenda. De Zuid-Koreaanse Sang-Hwa Lee start als de grote favoriete.

Waar Sven Kramer de topfavoriet was op de vijf kilometer is Sang-Hwa Lee de topfavoriete op de vijfhonderd meter. Met misschien nog wel meer machtsvertoon dan Kramer overheerst de Zuid-Koreaanse de kortste sprintafstand. Lee won alle internationale races waaraan ze dit seizoen meedeed en won vaak met groot verschil. Lee reed dit seizoen al drie keer een wereldrecord op de vijfhonderd meter. Het record staat nu op 36,36 gereden in Salt Lake City.

Lee liet het WK Sprint in Nagano schieten om zich optimaal voor te kunnen bereiden op de Olympische vijfhonderd meter. Vier jaar geleden in Vancouver werd Lee ook Olympisch kampioene.

Beixing Wang

Beixing Wang

Na Lee komt dit seizoen vaak een hele tijd niets. Toch zal ze wel de nodige concurrentie krijgen. Beixing Wang, Olga Fatkulina, Jenny Wolf en Heather Richardson lijken op het eerste gezicht de belangrijkste uitdagers voor Lee. De Russische Fatkulina won naast Lee de enige andere World Cup wedstrijd dit seizoen. Fatkulina rijdt een thuiswedstrijd en dat zal haar zeker motiveren om tot grote hoogte te stijgen. Fatkulina lijkt op voorhand echter meer kans te maken op de duizend meter. De grootste concurrentie komt misschien wel van de andere drie kanshebsters. Wolf heeft dit seizoen al bewezen dat er met haar nog altijd rekening gehouden moet worden en Richardson en Wang kunnen op een goede dag bij het niveau van Lee in de buurt komen.

De belangrijkste troef voor Nederland is Margot Boer. Boer wist tijdens de World Cup wedstrijden het podium nog niet te halen. Gezien het WK Sprint en het OKT lijkt de Nederlandse wel goed in vorm en is een plaats op het podium zeker denkbaar. De vijfhonderd meter is voor Van Riessen de enige afstand tijdens deze Spelen. Het podium lijkt voor haar echter te hoog gegrepen. Lotte van Beek en Marrit Leenstra zullen de vijfhonderd meter vooral gebruiken als warming-up voor de duizend- en vijftienhonderd meter en zullen zich geen illusies maken op een podiumplaats.

De grote afwezige op de Olympische vijfhonderd meter is Jing Yu. Yu werd wereldkampioene Sprint met twee zeer sterke vijfhonderd meters, maar meldde zich al voor de start van de Olympische Spelen geblesseerd af.