Vandaag staat de vijftienhonderd meter voor vrouwen op het programma. Olympisch kampioene op de drie kilometer Ireen Wüst start als grote favoriete.

Niet voor niets stond de vijftienhonderd meter voor vrouwen als beste afstand genoteerd in de prestatiematrix. Nederland presteert op deze afstand al jaren goed en won bovendien drie van de vier internationale races dit schaatsjaar.

De absolute topfavoriete voor de Olympische titel op de vijftienhonderd meter is regerend Olympisch kampioen op deze afstand Ireen Wüst. Wüst won dit seizoen de World Cup wedstrijden in Salt Lake City en Berlijn, liet de wedstrijd in Astana schieten en werd in Calgary tweede. Tijdens de wereldkampioenschappen per afstand vorig jaar in Sotsji won Wüst ook deze afstand. Lotte van Beek won de eerste World Cup wedstrijd van dit seizoen in Calgary. De sterkte rijdster uit de ploeg van Corendon zal na haar vijfde plaats op de duizend meter gebrand zijn op een podiumplaats. Marrit Leenstra en Jorien Ter Mors behoren ook zeker tot de kanshebsters op Olympisch goud. Ter Mors verbaasde iedereen toen ze in Berlijn tijdens de World Cup in de B-groep de snelste tijd van de dag reed. Ter Mors combineert deze Spelen shorttrack met langebaan en lijkt vastberaden in beide disciplines het onderste uit de kan te halen.

BoweOp voorhand lijken Heather Richardson en Brittany Bowe kanshebsters op een medaille. Maar gezien hun optreden op de duizend meter en de zware omstandigheden op de baan in Sotsji lijken hun kansen op succes behoorlijk klein.

Van wie komt het gevaar dan voor de Nederlandse dames? Dat is een behoorlijk lastige vraag en als er, net als bij de heren op de vijf kilometer, een kans is op een volledig Nederlands podium, dan is dat wel op deze afstand. Het Russische kamp met Skokova, Lobysheva, Shikova en Graf zal daar natuurlijk een stokje voor willen steken, maar zullen van goeden huize moeten komen willen ze het de Nederlanders echt lastig maken.

Mochten de omstandigheden erg lastig zijn, dan zou de Tsjechische Sabikova wel eens een belangrijke rol kunnen gaan spelen op deze vijftienhonderd meter. Sablikova werd al tweede op de drie kilometer en liet eerder dit seizoen in Calgary al zien dat ze op het podium kan eindigen op deze afstand.

*** Ireen Wüst
** Lotte van Beek, Marrit Leenstra
* Jorien ter Mors. Martina Sablikova, Yuliya Skokova