Vandaag staat de vijftienhonderd meter voor mannen op de Olympische agenda. Gezien de vorige drie afstanden lijkt de kans groot dat een Nederlander wint. De kansen lijken in ieder geval goed, maar er zijn voldoende buitenlandse uitdagers.

TuitertIedereen weet het nog. Vier jaar geleden. Mark Tuitert pakte Olympisch goud in Vancouver. Een fantastische prestatie die hij ongetwijfeld vandaag zou willen herhalen. En waarom niet. Tijdens het OKT verbaasde hij vriend en vijand en vooral ook zichzelf door zijn sterke optreden. Tuitert heeft op internationaal vlak nog niet veel laten zien dit jaar, maar dat hoeft niet van belang te zijn. Bij de start van de vijftienhonderd meter begint iedereen bij nul en zijn er behoorlijk wat favorieten. Mark Tuitert is daar zeker een van.

Het huidige World Cup seizoen kende vier verschillende winnaars op de vijftienhonderd meter. Onder hen natuurlijk ook Shani Davis. Davis behoort zeker weer tot de favorieten vandaag, al biedt zijn vijftienhonderd meter geen reden tot veel vertrouwen. Koen Verweij won dit seizoen de eerste world cup race, werd Nederlands kampioen en maakt in Sotsji een goede indruk.
De World Cup in Astana werd gewonnen door Denis Yuskov. De Rus Yuskov geldt voor zijn thuispubliek absoluut als een van de topfavorieten. Yuskov liet al een sterke vijf kilometer en duizend meter zien, maar zijn favoriete afstand is de vijftienhonderd meter. De zware omstandigheden zullen zeker goed bij hem passen.

Joey MantiaHet grote vraagteken in Sotsji is de winnaar van de laatste World Cup wedstrijd in Berlijn. De Amerikaan Joey Mantia won deze wedstrijd zeer verrassend. De veelvoudig wereldkampioen op skeelers zou echter in Sotsji zomaar weer eens kunnen verrassen.

Voor Nederland komt natuurlijk ook de Olympisch kampioen op de duizend meter Stefan Groothuis in actie. Groothuis plaatste zich in schaatsland Nederland niet voor de eerste World Cup wedstrijden, maar is zeker een kanshebber op Olympisch goud. Zeker met zijn ‘gouden benen’ lijk alles mogelijk. Jan Blokhuijsen is de vierde en laatste Nederlander. Blokhuijsen neemt de plaats in van Kramer, die enkele dagen geleden zijn startbewijs op de vijftienhonderd meter aan Blokhuijsen gaf.

Naast de World Cup winnaars en de Nederlanders moet er ook zeker rekening gehouden worden met de Polen. Zbigniew Brodka en Konrad Niedzwiedski maken een sterk seizoen door en kunnen onder zware omstandigheden prima presteren.

En wat te denken van de Belg Bart Swings? Swings won vorig jaar zijn eerste World Cup overwinning op deze afstand en werd op de vijf kilometer knap vierde. Swings nam ook deel aan de duizend meter en liet daar met twee sterke ronden zien dat er zeker rekening met hem gehouden moet worden.

*** Denis Yuskov
** Koen Verweij, Shani Davis
* Stefan Groothuis, Bart Swings, Mark Tuitert