Vandaag wordt in Sotsji de Olympische duizend meter gereden. Slechts eenmaal komen de mannen in actie. Een race van alles of niets en waarin foutjes keihard zullen worden afgestraft.

De duizend meter is voor de mannen, na de ploegenachtervolging, de jongste Olympische Afstand. In 1976 werd de duizend meter voor het eerst gereden. De Amerikaan Peter Mueller won voor het eerst deze afstand. In 1998 en 2002 was er Nederlands succes. Ids Postma won als eerste Nederlander deze afstand, vier jaar later was het de beurt aan Gerard van Velde. In de twee daaropvolgende jaren won Shani Davis. Davis is ook in Sotsji weer de grote favoriet.

Stefan GroothuisMet al twee Olympische titels op de duizend meter op zak, zal Davis in Sotsji zijn derde titel willen binnenhalen. En waarom niet? Davis is dit seizoen de beste man op de duizend meter en start dan ook als favoriet. De sterke Amerikaan won drie van de laatste vier wereldbekerwedstrijden.

Na favoriet Davis komt een lange lijst met kanshebbers op de titel. Eigenlijk behoren alle Nederlanders tot deze lijst. Misschien is Olympisch kampioen Michel Mulder wel de grootste kanshebber voor Nederland, gezien zijn knappe titel op de vijfhonderd meter. Stefan Groothuis heeft een minder sterk voorseizoen, maar lijkt tijdig in vorm voor de Spelen. Met een uitschieter kunnen Mark Tuitert en Koen Verweij zeker verrassen op deze afstand, hun prioriteit zal echter liggen bij de vijftienhonderd meter.

Vorig jaar werd Denis Kuzin verrassend wereldkampioen op de duizend meter. De Kazach bewijst echter dit seizoen dat hij geen eendagsvlieg is en staat verdienstelijk derde in het klassement van de World Cup.  Net als op de vijfhonderd meter geldt de Zuid-Koreaan Tae-Bum Mo ook als een van de favorieten voor de Olympische titel op de duizend meter. Mo werd vier jaar geleden al tweede en won bovendien de laatste world Cup wedstrijd in Berlijn. De Amerikaan Hansen en de Italiaan Nenzi zijn belangrijke outsiders voor de titel. Beide schaatsers stonden dit jaar al op het internationale podium en zijn zeker in staat om dat in Sotsji weer te doen.

Favorieten:

*** Shani Davis
** Michel Mulder, Tae-Bum Mo
* Stefan Groothuis, Denis Kuzin, Brian Hansen