Vandaag rijden de dames de duizend meter in Sotsji. Een afstand waar de Amerikaanse dames de topfavorieten zijn en de Nederlandse rijdsters de uitdagers.

Dit jaar werkten de langebaanschaatsers viermaal een World Cup wedstrijd af over duizend meter. Viermaal ging de zege naar een Amerikaanse. Driemaal was Richardson de beste, eenmaal Bowe. Die ene keer dat Bowe de snelste was verbeterde ze het wereldrecord dat nu staat op 1.12,58. Richardson en Bowe zijn gezien het voorseizoen de grote favorieten. Chrsitine Nebitt, de andere Noord-Amerikaanse schaatsster, won vier jaar geleden het goud. Nesbitt maakt echter een minder goed seizoen door en behoort niet tot de favorieten voor een medaille.

Olga FatkulinaOlga Fatkulina is de Russische hoop op de duizend meter. Fatkulina liet op de vijfhonderd meter al zien in topvorm te zijn met een knappe tweede plaats. De regerend wereldkampioene op de duizend is voor haar thuispubliek zeker een van de topfavorieten. En misschien gezien het feit dat ze op haar thuisbaan rijdt, en op een laaglandbaan, misschien wel de grootste kanshebber op goud.

De vier Nederlandse deelneemsters zijn stuk voor stuk kanshebbers op Olympisch goud. Dat hebben Lotte van Beek, Marrit Leenstra, Ireen Wüst en Margot Boer in het verleden al bewezen. Wüst en Van Beek zijn de enige twee Nederlandse dames op de duizend meter die dit seizoen op het World Cup podium wisten te eindigen. Van Beek liet eerder dit toernooi een sterke vijfhonderd meter zien met een sterke volle ronde. Dat biedt perspectief voor de duizend meter. Ireen Wüst zal na haar gouden medaille op de duizend meter zeker ook kansen zien op de duizend meter, al is het de vraag of ze over voldoende snelheid beschikt op deze korte afstand. Leenstra en Boer zijn niet meteen de grote topfavorieten op deze afstand, maar zijn zeker in staat om te winnen. Boer zal na haar bronzen medaille op de vijfhonderd meter vol vertrouwen toeleven naar haar favoriete afstand. Voor Leenstra verliep de vijfhonderd meter niet helemaal vlekkeloos, maar de duizend meter is een afstand die haar veel beter past.