Column Miriam Bruijstens:

Nog een keer een stukje over de helmplicht, omdat het de gemoederen nog steeds flink bezig houdt. Zowel de voor- als de tegenstanders hebben argumenten waar wat voor te zeggen valt.

Uit alle onderzoeken die aangehaald worden blijkt dat vooral recreanten baat hebben bij een helm.

Het klopt dat er tijdens marathonwedstrijden zelden ongevallen plaatsvinden met ernstig hoofdletsel tot gevolg. De verwondingen van de schaatsers die afgelopen seizoen zwaargewond raakten zouden niet minder zijn geweest als ze een helm hadden gedragen. Wel als ze een snijvast pak aan hadden gehad.

Verschillende mensen dragen het argument aan dat het peloton een voorbeeldfunctie heeft en dat recreanten het voorbeeld van het peloton zullen gaan volgen, net zoals in het wielrennen gebeurd is.

Niets ten nadele van marathonschaatsers, maar de helden van de gemiddelde recreant zijn geen marathonrijders, maar Sven Kramer, Ireen Wust of Michel Mulder. De populairste tak in deze sport is nu eenmaal het langebaanschaatsen.

Bovendien vallen langebaanschaatsers veel vaker tijdens wedstrijden en ook vaker op hun hoofd. Gerard van Velde viel een keer zo hard op zijn hoofd dat je de grond voelde trillen. Toen begon er niemand over een helm. Bij een sport waar alles om tijden en aerodynamica gaat, worden alle risico’s genomen. Waarom ook niet? Topsporters zijn extremen, anders zouden ze de top nooit behaald hebben.

Als je het sec bekijkt, zouden marathonschaatsers zonder helm, maar in een snijvast pak moeten rijden en langebaners precies andersom.

Marathonschaatsen krijgt weinig aandacht in de media. Wedstrijden worden niet uitgezonden, een maatregel als deze wordt geruisloos ingevoerd. Als de KNSB deze maatregel had ingesteld voor alle schaatsers, waren de media er bovenop gesprongen. Dan waren er een paar schaatsers live voor de camera’s van de NOS uit hun vel gesprongen. Was er een landelijke discussie losgebarsten.

Het is goed dat er over veiligheid nagedacht wordt. Niemand wil dat er ernstige ongelukken gebeuren. Maar het woord zegt het al, het zijn wel ongelukken. En die gebeuren overal. In huis, op straat, op school, op het werk. Moet jezelf dan overal tegen beschermen?

Waarom niet de keuze aan de rijders zelf laten? Dat zijn tenslotte ook allemaal weldenkende mensen, die heel goed in staat zijn hun gezond verstand te gebruiken. Er is de schaatsers niets gevraagd, wat raar is, want zij zijn degene die het best weten hoe het eraan toegaat tijdens een wedstrijd. Als zij een helm willen dragen, prima. Als ze dat niet willen, moeten ze dat zelf kunnen bepalen.

Voor of tegen, het blijft een eindeloze discussie. De maatregel is opgelegd, het is nu aan de rijders om zich daar bij neer te leggen of om flink wat ophef te veroorzaken. Want dat deze maatregel ‘zomaar’ lijkt te zijn ingevoerd, mogen de rijders niet alleen de KNSB, maar ook zichzelf verwijten. Het woord ‘helm’ valt al het hele seizoen, het kwam allemaal niet uit de lucht vallen. Neem een standpunt in waar je je goed bij voelt, laat je niet leiden door sponsors en commerciële belangen. Tegenwoordig heb je ophef en helden nodig om aandacht te genereren voor je sport, doe daar dan wat mee.