Het bestuur van de Noorder Rondritten komt dinsdag bij elkaar om te bekijken hoe het parcours er bij ligt. Net als bij de Elfstedentocht zitten er in het parcours een aantal knelpunten.
 
De Noorder Rondrit is na de Elfstedentocht de grootste natuurijsschaatswedstrijd ter wereld. Net als bij de Elfstedentocht komt hier ook het bestuur bij elkaar om te bekijken hoe de kwaliteit van het traject is. Duidelijk is al wel dat er een aantal knelpunten zijn. “We hebben nog niet genoeg centimeters”, zegt voorzitter Piet Wieringa van IJsvereniging de Noorder Rondritten. Op het Slochterdiep ligt bijvoorbeeld nog maar 8 centimeter. De organisatie probeert zoveel mogelijk mensen bij elkaar te krijgen om het parcours schoon te vegen. Op sommige plekken is het ijs nog zwak. Van de week is er ook al een machine door het ijs gezakt.
In 1997, inderdaad het jaar van de laatste Elfstedentocht, werd de tocht voor het laatst verreden. De wedstrijd gaat over een afstand van 150 kilometer. Het parcours strekt zich uit van Zoutkamp tot Appingedam en Groningen.