Column Geert Kuiper:

Onychofagie is een duur woord voor het afbijten van de vingernagels.  Nervositeit, verveling en stress zijn de voornaamste oorzaken. Twee miljoen Nederlanders schijnen ‘het’ te doen en 10 -15% van de wereldbevolking.

De maand juli was een zware maand voor onychofagisten. Eerst voor een delegatie Koreanen uit Pyeongchang. Voor de derde keer hadden ze hun Olympisch ‘bid’ voor de winterspelen 2018 voorgelegd aan de leden van het IOC. De strijd was ditmaal met Europese grootmachten Duitsland en Frankrijk, middels hun steden München en Annecy. Persoonlijk dacht k dat München een goede kans zou maken en dat de schaatswedstrijden daarbij in Inzell zouden plaatsvinden. Misschien was de hoop hierbij de vader van de gedachte, binnen het IOC was er een overduidelijke meerderheid voor Pyeonchang. 2018, het lijkt nog zo ver weg en anderzijds is 6.5 jaar in een poep en scheet weer voorbij. Een glazen bol heb ik niet maar een voorzichtige kijk op de toekomst is verleidelijk.

De toekomst van het schaatsen is een ‘hot’ item in 2011. Daar heb ik zelf aan meegedaan door de world cup en het Europees kampioenschap te bevraagtekenen in een veelbesproken column in de Volkskrant. De periode na 2014 is open voor verandering, tot die tijd zullen hooguit wat probeersels aan ons voorbij trekken. De Noren bijvoorbeeld gaan hun allround kampioenschap heren niet afsluiten met een 10km maar met een rechtstreeks duel over 25 ronden in groepen van vier. Maw de nummer vier is bij winst dan de Noors kampioen.  Het  belangrijke IOC technical commissielid Tron Espeli schijnt de drijvende kracht te zijn achter dit idee. De Noorse TV blijkt ook nog de nodige druk uitgeoefend te hebben ten nadele van de 10km en de 5 km dames. De langste afstanden hebben hun langste tijd gehad? Als ik zelf zou nagelbijten dan zou ik bij die gedachte zeker beginnen te knabbelen.

Ik ben zeker voor verandering, maar allround is voor mij alleen allround op de traditionele manier, dus met 10 km. Er een kleine meerkamp van maken of eindigen met een massa start, verandert het allrounden dusdanig dat het niet meer allround valt te noemen. De meerkamp beheersen is een kunst . Traditie kan een sport ook naar een hoger plan trekken. Iedereen weet uit traditie dat de maand juli voorbijgaat met drie weken Tour de France.

Nagelbijten was het bij het volgen van die Tour de France, een van de meest onvoorspelbare (en dus spannende) edities ooit. Eerst was er de essentie van heel blijven en op het laatst die van de meeste krachten in het uitgemangeld lijf. De spanning was er tot aan de voorlaatste dag. Nederland kon opnieuw geen rit winnen, maar ‘onze’ jongens waren wel veel in beeld, al gaat het daar niet echt om. De ‘Tour’ heeft net als de meeste sporten een vergrijzend publiek dat naar de volledige wedstrijden kijkt. Jeugd heeft een andere kijk op de wereld en op sport. Denk maar niet dat de sm generatie (sociale media) de val van Johnny Hoogerland niet op het internet heeft bekeken. Misschien is dat weer een slecht voorbeeld. Dat is de sensatie, de entertainment. Je zult maar ouder zijn en naar je kind kijken in een afdaling van een monstercol. Dan blijven ook weinig nagels gespaard. Highlights dat is waar de jeugd op zit te wachten. Hoe krijgen we die in onze sport, you tube filmpjes van 4 minuten.

Een klein onderzoek wijst uit dat Sven Kramer los van ‘de wissel’ ook bijna 2 miljoen you tube kijkers heeft gescoord bij de 10km op de WK afstanden in Nagano. Wel onder de titel ‘Chad Hedrick vernederd door Sven Kramer’. Grote namen zijn belangrijk in het scoren van ‘hits’. Bij het intypen van het woord massa start komen we vooral op andere sporten terecht. Hier wint de traditie het dus van de nieuwigheid. Zal de roep om vernieuwing iets te maken hebben met Sven die thuis zat te nagelbijten gedurende het vorige seizoen? Ik ben er nog niet uit. Hoewel de striemende regen en de storm anders doen vermoeden is het pas juli. (Je hebt een vakantie in Nederland geboekt en bent onychofagist…….)

Het komend winterseizoen ligt nog heel wat trainingsuren voor ons en 2018 en de weg daar naar toe blijft interessante uitdaging. In welke hoedanigheid ik  die Koreaanse winterspelen mag aanschouwen is nog net zo onduidelijk als de schaatskalender van de toekomst. De Olympische spelen zullen op elke manier weer zorgen voor spanning en sensatie, en veel nagelbijten.

Kunstnagels schijnen trouwens effectief te helpen tegen nagelbijten, maar ik kan me voorstellen dat met name mannen lak hebben aan dit advies.